Krievu lidmašīnas turpina terorizēt Ziemeļvalstis

Ukraina varētu būt gatava piedāvāt Krievijai miera plānu – paziņoja Zeļenskis medijiem Šveicē. Taču Ukrainas priekšlikumam vispirms būtu jāsaņem atbalsts no iesaistītajām valstīm. „Mums kopīgi jāizlemj, ko pasaulei nozīmē taisnīgs miers, kā to panākt un nodrošināt,” –  sacīja Ukrainas prezidents. (AFP) Tikai pēc kopīgas izlemšanas varam šo plānu paziņot Krievijas pārstāvjiem, – viņš teica. (TT)

Krievijā, Belgorodas apgabalā piektdien gājuši bojā seši cilvēki, paziņoja gubernators Vjačeslavs Gladkovs, kurš apsūdzēja ukraiņus. Gladkovs Telegram publicējis filmu, kurā redzamas drupas pēc uzbrukuma krievu pilsētai. Paralēli varam noskatīes videosžetus par to kā otrajā pusē – Ukrainā (Sumu rajonā) iet bojā ukraiņi, kurus apšauda krievi. Naktī, Krievijas gaisa uzlidojumā tur tika nogalināts viens cilvēks.(SVD)

Piektdien Zviedrijas gaisa telpu pārkāpa kārtējais krievu iznīcinātājs. Pārkāpums notika piektdienas pēcpusdienā, uz austrumiem no Gotlandes. Iepretī Pāvilostai. Mēģinājumi sazināties ar šo lidmašīnu nedeva rezultātu, tāpēc gaisā pacēlās divas zviedru Jas Gripen, lai atvairītu Krievijas SU-24 iznīcinātāju. „Krievijas rīcība nav pieņemama un liecina par mūsu teritoriālās integritātes necieņu. Mēs sekojām līdzi notikumu gaitai un atradāmies notikuma vietā, lai iejauktos,” saka Gaisa spēku štāba priekšnieks Jonass Vikmans.

Pārkāpums bijis īslaicīgs – divas minūtes, un lidmašīna esot ielidojusi Zviedrijas teritorijā 5 kilometrus, ziņo Zviedrijas bruņotie spēki. (SvD)

Pašlaik Baltijas jūrā notiek armijas mācības Baltops. Piedalās 18 valstis. Pati pamanīju (pirms pāris dienām vairākas fregates jūrā) netālu no Pāvilostas, kas vairākas stundas tur šaudījās, piegādājot mums Kurzemes krastā dobju skaņu. Šie manevri varētu būt iemesls krievu akcijai. 

„Protams, mēs to saistām ar vispārējo starptautiskās situācijas pasliktināšanos un Krievijas eskalāciju un karadarbību Eiropā un Ukrainā. Taču šobrīd arī mūsu kaimiņvalstīs notiek liela aktivitāte saistībā ar notiekošajām mācībām “Baltops”, – uzskata gaisa spēku vadītājs Jonas Vikmans.  

Pēdējo reizi līdzīgus nesankcionētus lidojumus Zviedrijas gaisa telpā Krievija veica 2022. gadā, kad Zviedrijas gaisa telpu pārkāpa divi Krievijas SU-27 un divi Krievijas SU-24, arī virs Gotlandes. Pagājušajā nedēļā Somijas gaisa telpu pārkāpa četras krievu lidmašīnas. Ielidoja Somijas teritorijā 2,5 kilometrus. Incidents notika virs Somu līča netālu no Helsinkiem. (DN)

Attēlā krievu lidmašīna, kas “pārkāpa” Zviedrijas gaisa telpas robežu piektdien. 

Leave a Reply