Droni un elektroniskā traucēšana

Krievi šajā karā iemācījušies traucēt ukraiņiem palaist rietumu munīciju. Tiek ziņots, ka tikai 6% Zviedrijā izstrādāto Excalibur lādiņu faktiski trāpījuši mērķī. Krievi nojaukuši lādiņa trajektoriju elektroniski. Pēc tam ukraiņi tos pārtraukuši izmantot kaujas laukā. Līdzīgas problēmas ir arī ar amerikāņu ieročiem. „Krievija  ir spēcīga telekarā“-, saka ieroču eksperts Hanss Livans. Vairākos gadījumos ir pierādījies, ka satelīta vadītā munīcija neiztur Krievijas traucējošos signālus, kas tiek sūtīti no zemes un bloķē ienākošos GPS signālus. Pašlaik trāpījumu precizitāte ir tik strauji samazinājusies, ka ukraiņi pat pārtraukuši izmantot noteiktu Rietumu militāro aprīkojumu. (Washington Post). – „Tehnoloģiju attīstība ir kaķa un peles spēle, kur jaunākās sistēmas ir mazāk jutīgas pret krievu traucējumiem“, – uzskata Hanss Livans. (DN) Baltijas jūrā krievi jau vairākas reizes pēc kārtas ir realizējuši GPS traucējums kuģu un lidmašīnu satiksmei. Pirmie traucējumi bija sākušies tajā pašā laikā, kad Krievijas Baltijas jūras flote uzsāka telekara manevrus jūrā, kuru mērķis bija traucēt “ienaidnieka navigāciju un telekomunikācijas”, ziņo SVT Nyheter.

Maskavas apgabala gubernators Andrejs Vorobjovs platformā Telegram informē, ka pie Maskavas atkal esot notriekts ukraiņu drons. Tāpēc slēgtas divas galvaspilsētas lidostas. (AFP) 

Ukrainas drons sasniedzis radio lokācijas staciju Orskas pilsētā Krievijā. Orenburgas rajonā. Urālu pakājē. Tas nozīmē, ka drons nolidojis milzīgu attālumu cauri Krievijai un tas ir liels attālums ukraiņu uzbrukuma dronam. (TT) Labi strādāts! 

Kādam vācu karavīram piespriests trīsarpus gadu cietumsods par slepenas informācijas nodošanu Krievijai saistībā ar Ukrainas karu. 50 gadus vecais vīrietis ir atzinis, ka kopējis informāciju par munīciju, lidmašīnu tehnoloģijām, lai pēc tam to nodotu Krievijai. Savāktos faktus viņš vēstules formā nodevis krieviem, ievietojot tekstu Krievijas konsulāta pasta kastē Bonnā. Viņš uzskata, ka šādi esot novērsis kodolkaru Eiropā. (TT) 

Volodimirs Zelenskis viesojās Madridē. Viņu sagaidīja Spānijas karalis. Ukrainas prezidents tikās arī ar ar premjerministru Pedro Sančesu un pēc tam pārrunāja kā Spānija var palīdzēt pret Krievijas agresiju. (TT) Spānijā pašlaik tiek gatavota militārās palīdzības pakete ukraiņiem, kurā ietilpst roboti Patriot un tanki Leopard Ukrainai. (El País)