Sandra Veinberga: Viena diena Stokholmā. Digitāls ceļvedis

 

sandra
Autore Rosendals trädgårdscafé 
Stokholmas Rosendāles dārza kafejnīcā. Foto: Sangun Communication 

 

Sandra Veinberga iesaka, kā pavadīt dažas saistošas dienas Stokholmā

Stokholma ir Rīgai un Latvijai tuvākā Skandināvijas un Rietumeiropas galvaspilsēta.

Tāpēc Latvijas potenciālajiem tūristiem  tālu nav jādodas, lai gūtu iespaidu par šo reģionu, iepazīstoties klātienē ar mūsu ziemeļu kaimiņvalsti un tās seno galvaspilsētu.

Šis digitālais ceļvedis ir paredzēts modernam ceļotājam, kam nav daudz laika, teiksim viena, divas  dienas vai maksimāli nedēļa, lai Stokholmā atpūstos, iepirktos un gūtu pašus būtiskākos iespaidus par šo pilsētu. Tas ir paredzēts izlasīšanai prāmī vai lidmašīnā pa ceļam uz Stokholmu un kā svarīgs palīglīdzeklis uz vietas orientējoties Stokholmas ielās, muzejos, restorānos, kafejnīcās, bāros, veikalos.

Tā autore rakstniece, publiciste, žurnāliste un profesore Sandra Veinberga, kas latviešu lasītājam un TV skatītājam ir pazīstama kā Neatkarīgās Rīta avīzes, Radio SWH  un Latvijas TV pastāvīgā korespondente Zviedrijā un tagad kā interneta ziņu portāla TVnet komentētāja.

Sandra Veinberga ir atzīta Zviedrijas speciāliste ne tikai tāpēc, ka tur ilgstoši dzīvo un strādā, bet arī tāpēc, ka Zviedrijas kultūra un masu mediji ir viņas zinātnisko pētījumu objekts.

Autore pati ir apmeklējusi un tikusies ar šajā izdevumā aprakstīto kultūras un izklaides iestāžu vadītājiem un jums iesaka tās kultūras, atpūtas vietas, restorānus un veikalus, kuras apmeklē pati un, kas ir populāras pašu stokholmiešu vidū.  Autore arī brīdinās par vietām, kas tiek uzskatītas par “tūristu slazdiem” (t.i., dārgām izpriecu vietām, kas pārtiek tikai no nezinošu tūristu naudas).

 

Foto: Visit Stockholm

Ievads

 

Stokholma jeb “paugurs uz pāļiem” ir tīrs un laipns civilizācijas brīnums Baltijas jūras ziemeļu piekrastē, kas vienmēr labvēlīgi uzņem un aprūpē gan stokholmiešus gan arī pilsētas viesus. Pilsēta ir saturīga un nav zaudējusi savu gadsimtiem krāto savdabību līdz šodienai.

Zviedrijas metropole ir ne tikai daiļa un interesanta bet arī tīra un droša. Pilsētas centrā un tās tuvumā atrodas rūpīgi kopti meži un parki, pļavas un dīķi, kas ar savu klātieni liecina par zviedru lielo pietāti pret apkārtējo vidi. Te atrodas arī viens no pašiem senākajiem pilsētas nacionālajiem parkiem, kas stiepjas no Solnas un Ulriksdāles līdz pat Djūrgārdenai un Federholmas salām.

Sabiedriskais transports ir ērts un funkcionē nevainojami, tāpēc pilsētas viesiem nebūs problēmu.

Zviedriju modernajā laikā nav skārušas pēdējo divu, līdz šim postošāko pasaules karu sekas ar kurām XX gs. laikā nācies rēķināties Centrāleiropas lielpilsētām. Tāpēc arī Stokholma ir daudz līdzsvarotāka attiecībās ar savu pagātni, bez varmācīgi izrautiem robiem pilsētas vaigā.

Taču Stokholma nav tikai muzejs. Tā ir Zviedrijas Karalistes galvaspilsēta, zinātnes un industrijas centrs, rakstnieku uz dzejnieku apdziedāta un jūras un ezera viļņu ieskauta pilsēta. Par tās savdabību uzrakstītas neskaitāmas grāmatas, veikti pētījumi un šis aktivitātes neapsīkst joprojām.

Tāpēc šis nelielais ceļvedis ir spējīgs dot tikai nelielu ieskatu Stokholmas muzejos, ielās, svēros, laukumos, piemiņas vietās un citos ievērības cienīgos objektos, lai uztaustītu šis “baltās pilsētas” vaibstus un gūtu kaut vispārīgu priekšstatu par Stokholmas aprisēm.

Labu veiksmi Stokholmas izpētē un, ja iepatiksies, noteikti nāksies atgriezties vēlreiz!

 

Starten av seglingstävlingen Gotland runt på Stockholms ström
Stokholma. Foto: VisitStockholm 

Ceļveža sadaļas:

Sākums: viena diena Stokholmā. Digitāls ceļvedis

Mazliet par Stokholmas vēsturi

Vecpilsēta 

Kungsholmena (Kungsholmen)

Normalme ( Norrmalm) un pilsētas centrs

Vāsastāna (Vasastan) Ēstermalme (Östermalm)

Sēdermalme (Södermalm)

Jūrgordena sala (Djurgården)

Stokholmas muzeji

Centra muzeji

Nacionālie parki

Praktiska informācija tūristiem

Peldbaseini

Skatu vietas

Restorāni

Dažas pusdienu un vakariņu vietas vecpilsētā

Restorāni ārpus vecpilsētas

Klubi, bāri, diskotēkas

Kafejnīcas

Īpašas kafejnīcas ārpus centra

Iepirkšanās maratons Stokholmā

Lielveikali un veikalu galerijas

Noderīga informācija

Īsa vārdnīca

Piezīme:

Ceļvedī minētās adreses, nosaukumi, telefonu numuri var ar laiku tikt nomainīti. Šāda prakse Zviedrijā eksistē, tāpēc lūdzam lasītājus ņemt vērā šo apstākli. Norādīto datu nomaiņas gadījumā, iesakām griezties Zviedrijas ziņu birojā, telef. nr. 118118.

 

Översättningsbyrå Baltic Media Translations .jpeg
Översättning – Översättningsbyrå Baltic Media Translations

 

Leave a Reply