Gaidāmā mobilizācija Krievijā

Krievijas valdība atradusi jaunus paņēmienus kā izvairīties no vispārējās mobilizācijas armijai. Aizdomās turētajiem (par dažādu noziegumu izdarīšanu Krievijā) tagad tiek piedāvāts „tikt vaļā“ no tiesas, ja viņi piekrīt karot Ukrainā. Piemēram, krāpšanā apsūdzētajam Jevgeņijam Žurinam draudēja desmit gadu cietumsods par finanšu pārkāpumiem, bet tiesas pavēstes vietā viņš tikko esot saņēmis piedāvājumu iestāties armijā. Jevgeņijs nevēloties riskēt un piekritis iet karā, ja tāpēc tiek atbrīvots no visām apsūdzībām. (Financial Times). Aizdomās turamo personu vervēšana karam ir jauna Kremļa metode kā nodrošināt „gaļas mašīnu“ aiz Avdijivkas. Līdz šim krievi iesauca armijā no cietumiem, tagad viņa dod armijas pavēstes arī  tiesu uzgaidāmajās telpās. (DN)

2022. gada rudenī Krievijas armijā tika iesaukti aptuveni 300 000 rezervistu, no kuriem daudzi aizbēga no valsts, lai izvairītos no iesaukšanas armijā. Sekojošās nedēļas laikā no valsts esot bēguši projām vairāki simti tūkstoši cilvēku.

Saskaņā ar Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas datiem (kas uzrauga notikumu attīstību Krievijā un Ukrainā) krievu armijai esot izdevies savākt ap 30 000 karotāju mēnesī.

„Vienīgais, kas Krievijā darbojas ir ekonomiskie stimuli. Piemēram, ja jūs dzīvojat kādā no nabadzīgākajiem Krievijas reģioniem un parakstāt līgumu, ka saņemat algu un radikāli uzlabosiet savu finansiālo situāciju, tad šādi cilvēki arī uzreiz piekrīt iet karot vienalga pret ko“ – saka eksperts Jorgens Elfvings.

Aprīlī Krievijas varas iestādes parakstīja dekrētu ar kuru Ukrainas Zaporižjes apgabala iedzīvotāji bija spiesti pievienoties Krievijas armijai. Karot krievu pusē. 

„Taču lai kāda būtu Kremļa izdoma šajā jomā, viņiem tomēr būs nepieciešams kārtīgs mobilizācijas vilnis rudenī, laikrakstam Financial Times pastāstīja kāds anonīms krievu avots. Krievijas valdība kādu laiku var turpināt šādu pieeju. Taču līdz šā gada beigām vai nākamā gada sākumam jauns daļējas mobilizācijas vilnis Krievijā būšot neizbēgams. 

ASV prezidentam Džo Baidenam būtu personīgi jāpiedalās jūnija vidū plānotajā miera konferencē Šveicē, – uzskata Zeļenskis. Viņš apgalvo, ka Putins rīkošot “ovācijas”, ja Baidens neieradīsies Šveicē. Baidena prombūtne varētu tikt interpretēta kā neveiksme ASV atbalstam Ukrainai. Miera konference Šveicē paredzēta no 15. līdz 16.jūnijam. Nedēļas sākumā nebija skaidrs, vai Ķīna tajā piedalīsies. (DN)

Attēlā krievu tanks Ukrainā (DN)