Šodien sākas konference

Satelīta attēli apstiprina, ka Krievijas (Rostovas apgabala) Morozovskas militārais lidlauks ir bijis Ukrainas dronu uzbrukuma mērķis, – ziņo The War Zone. Uzbrūkot lidostai, Ukraina izmantojusi vismaz 70 dronus. Lidosta atrodas ap 250 km attālumā no frontes un kalpo kā bāze desmitiem Krievijas iznīcinātāju Su-34.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins atsācis publisku pasaku stāstīšanu. Vispirms viņš skarbi apgalvoja, ka ukraiņiem steigšus jāizvācas no krievu okupētajām teritorijām un jāsolās nekad pat nedomāt iestaties NATO. Tikai pēc tam sākšoties miera sarunas. Pēc tam viņš zvēr, ka  Ukrainā patlaban esot aptuveni 700 000 Krievijas karavīru, ziņo AFP.

Kremļa paziņojumu nevar pārbaudīt ar neatkarīgu avotu palīdzību. (TT)

Amerikāņi (reaģējot uz Putina prasībām), kategoriski noraida viņa savādos priekšlikumus. ASV aizsardzības ministrs Ostins secinājis: „ Putins pats ir okupējis, nelikumīgi okupējis Ukrainas suverēno teritoriju, tāpēc viņš near tagad diktēt noteikumus”. NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs ir tikpat noraidošs: „Šis priekšlikums nozīmē tikai to, ka Krievija iegūst to, kas bija viņu kara mērķis. Krievija pieprasa to, kas tai nepienākas,” uzskata Stoltenbergs.

(TT)

Moldovas iestādes aizliegušas kādai lidmašīnai, kas devās uz galvaspilsētu Kišiņevu, nolaisties valstī. Pastāvējušas aizdomas, ka starp pasažieriem ir kremlīnu aktīvisti. Lidsabiedrības Flyone lidmašīnā atradās 179 pasažieri. Moldovas prokrieviski noskaņotais opozīcijas politiķis pēc tam apstiprināja, ka lidmašīna ir novirzīta un, ka iekšā nelaistie esot plānojuši piedalīties opozīcijas politiskā bloka kongresā. (TT)

Simts dažādu delegācijas ir apstiprinājušas, ka šodien un rīt piedalīsies miera samitā netālu no Šveices pilsētas Lucernas. Dalībnieki apspriedīs, kā panākt ilgstošu mieru Ukrainā. (DN) Džo Baidens un Ķīnas prezidents šajā apspriedē nepiedalīsies. Baidena vietā ieradusies viņa vietniece. Ķīnieši atteikušies tāpēc, ka uz šo apspriedi netiek aicināts Kremļa vadītājs Putins. 

Pirmdien Somijas robežsardze paziņoja, ka kārtējās Krievijas lidmašīnas ir pārkāpušas valsts gaisa telpu. Tagad noskaidrojies, ka gaisa telpu tobrīd esot pārkāpušas četras krievu kara lidmašīnas. Divi krievu  bumbvedēji un divi iznīcinātāji. Lidmašīnas esot ielidojušas 2,5 kilometrus Somijas teritorijā. „Lietas izmeklēšana turpināsies tuvākajās nedēļās,” raksta somu robežu apsargātāji. (TT)

Attēlā pierobežas pilsētiņa Vovčanska (AP)

Leave a Reply