Krievu bruņurupučtanks lien tālāk

Aprīlī, Ukrainas austrumos tika pamanīts jauns krievu kara transportlīdzeklis, kuru iesauca par “bruņurupuča tanku”. Tas bija T-72, kuram korpusa un torņa virspusē – metāla apvalks. Pēc dažām nedēļām šie transportlīdzekļi parādījušies jau visur austrumu frontē. (Forbes)

Tankam virsū ir tāds kā dzelzs apvalks. Tie bieži ir aprīkoti ar mīnmetējiem un iekārtām, kas traucē ukraiņu dronu maršrutiem. Šos tankus krievi sūta iekšā uzbrukumā pa priekšu, lai bruģētu ceļu pārējiem. Izsaucot uguni uz sevi. (The Economist) Parasti šie “transporta līdzekļi” ir piekrauti ar kājniekiem. Tie ir lieli un pārvietojas lēni. Ekipāžai izskatās ierobežota redzamība – ja vien iekšpusē nav ekrānu. Domāju, ka nav. 

Lielākā daļa bruņurupuču tanku pieder Krievijas Piektajai motorizētajai strēlnieku brigādei – Ukrainas separātistu vienībai, kas pagājušajā gadā pievienojās Krievijas bruņotajiem spēkiem. Taču transportlīdzekļi ir pieejami pat labāk aprīkotām Krievijas vienībām, piemēram, 90. tanku divīzijai Avdijivkas pilsētā. Ukrainas sociālo mediju kontos ir publicēti uzjautrinoši videoieraksti ar šiem transportlīdzekļiem (Newsweek), taču nav izslēgts, ka  

kaut kas krieviem ar tiem arī izdodas. 

Maz ticams, ka viens drons varētu iznīcināt šādu tanku, taču vairāki triecieni tam varētu radīt problēmas. „Upurēt novērošanu un pagriezt viena tanka torni uz katru uzbrucēju var traucēt raidītāja frekvences. To viņi nedara. Viņi neaizsargājas. Bruņurupuču galvenais uzdevums, šķiet, ir nogādāt kājnieku uzbrukuma grupas pāri atklātiem laukiem uz konkrētiem punktiem, ēkām vai aizsardzības pozīcijām,” – raksta amerikāņu eksperts Robs Lī (Foreign Policy Research Institute).

Šonakt krievi kārtējo reizi uzbrukuši Ukrainas elektrotīklam valsts dienvidos un rietumos.

“Ir bojātas “Ukrenergo” elektrostaciju iekārtas Zaporižjes un Ļvivas pilsētās,” paziņoja Enerģētikas ministrija. Krievu uzbrukumu rezultātā ievainoti divi cilvēki. (TT)

Ukrainai steidzami jāpalielina ieguldījumi zaļās elektroenerģijas ražošanā, lai labāk pretotos Krievijas uzbrukumiem energosistēmai. Tā uzskata Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis. „Valdībai ir uzdots izstrādāt programmu, lai veicinātu saules enerģijas un enerģijas uzglabāšanas iekārtu uzstādīšanu“- teicis prezidents. Īpaši skolām un slimnīcām ir uzdots uzstādīt saules paneļus un enerģijas krātuves, kā arī pārskatīt energoapgādes drošību un efektivitāti. „Līdz nākamajai ziemai elektroenerģijas sistēmai jābūt vairāk decentralizētai“- uzskata Zelenskis.

Otrdien, 25. jūnijā, ES sāks sarunas ar Ukrainu un Moldovu par iestāju ūnijā. Vispirms būs sarunas ar Ukrainu un pēc tam ar Moldovu. Ukraina iesniedza pieteikumu dalībai ES 2022. gada 28. februārī, četras dienas pēc Krievijas uzbrukuma valstij. (SVT)

Attēlā – krievu bruņurupučtanks (AP)