Šovakar izšķiras Ukrainas nākotne ASV

Šovakar Republikāņu (konservatīvo) partijas parlamenta priekšsēdētājs Maiks Džonsons beidzot vadīs balsošanu par lielāku ASV palīdzību Ukrainai. Ja tas neizdosies, tad Kijeva var arī krist un karš Krievijai būs zaudēts. Ja balsojums tiks pieņemts, tad tas varētu nozīmēt paša spīkera karjeras beigas.

Munīcija, pretgaisa aizsardzība, tanki vairāk nekā 60 miljardu dolāru vērtībā. To Ukrainai ir apsolījis prezidents Džo Baidens un apstiprinājis ASV Senāts. Taču Pārstāvju palāta pateica „nē”, neraugoties uz to, ka praktiski visi demokrāti un liels skaits republikāņu bija „par”.

Šo paketi bloķēja Trampam lojālo republikāņu mazākums. Tāpēc to atlika.

Ukrainai šis balsojums šovakar ir svarīgs. Gar frontes līniju Krievijas spēki izšauj piecas reizes vairāk artilērijas šāviņu nekā Ukrainas spēki, un pretgaisa aizsardzības sistēmai kļūst arvien grūtāk tikt galā ar ikdienas dronu un raķešu uzbrukumiem Ukrainas pilsētām.

Ukraina var zaudēt šo karu, tikai tāpēc, ka tiek vilkta garumā ieroču piegāde no sabiedroto puses. 

Galvenā figūra šajā notikumā ir Pārstāvju palātas spīkers republikānis Maiks Džonsons. Viņu var redzēt šajā attēlā un viņš jau iepriekš ir balsojis pret vairākiem palīdzības komplektiem Kijevai un ir teicis, ka par prioritāti jānosaka drošība uz ASV robežas ar Meksiku. Nevis Ukraina. 

Tomēr oktobrī tika viņš paziņoja: „Mēs nevaram ļaut Putinam uzvarēt Ukrainā, jo es nedomāju, ka karš tur apstāsies. Tas, iespējams, mudinātu Ķīnu rīkoties pret Taivānu“.

„Atklāti sakot, es drīzāk sūtītu uz Ukrainu lodes, nevis amerikāņu zēnus,” – tā viņš ceturtdien sacīja Newsmax televīzijai. Uzsverot, ka šāds atbalsts ir labāks veids, kā izvairīties no ASV karaspēka nosūtīšanas uz Ukrainu.

„Ticu, ka Donalds Tramps, kad viņš tiks ievēlēts, spēs panākt mieru. Bet mums ir jānodrošina, lai ukraiņi līdz tam laikam spētu sevi aizsargāt“.

Taču rīcībā ir tikai dažu balsu vairākums. Turklāt prezidents Donalds Tramps (Donald Trump) pastāvīgi seko viņam un terorizē republikāņus

Tagad viņam jārēķinās ar mazākumu savā konservatīvo partijā, kas pieprasa pilnībā pārtraukt palīdzību Ukrainai. Tāda augsta ranga deputāte kā Meidžorija Grīna (kas ir tuva Trampa draudzene), atklāti attēlo Krieviju kā konflikta labo pusi, bet Ukrainu – kā slikto pusi. Tieši viņa un līdzīgie visiem spēkiem šodien atbalstīs Kremli šajā ASV balsojumā. 

Džonsona pieeja ir sadalīt lielo balsojumu četros atsevišķos balsojumos – 1)par Ukrainu, 2)Izraēlu, 3)Taivānu un 4) “pārējo”. Ja visi četri balsojumi tiek pieņemti, tad tos apvieno vienā paketē, ko nosūta Senātam apstiprināšanai.

Priekšlikumā, par kuru paredzēts balsot šovakar ir četras atsevišķas daļas, kuru kopējā summa= 95,3 miljardi ASV dolāru.

* 60,8 miljardi dolāru Ukrainai, no kuriem lielāko daļu veido ASV ieroču rūpniecības pasūtījumi. Tas ir apmēram tikpat daudz, cik ASV līdz šim ir ieguldījušas Kijevai.

* 26,4 miljardi dolāru Izraēlai, tostarp humānā palīdzība civiliedzīvotājiem Gazā.

* 8 miljardi dolāru Taivānai un citiem Klusā okeāna reģiona sabiedrotajiem.

 Gaidīsim balsojuma rezultātu! Šovakar!

2 comments

  1. The House approved tens of billions of dollars in long-stalled aid to Ukraine on Saturday in a move that could further stoke a push to remove Speaker Mike Johnson.

    The lower chamber passed the measure in a 311-112 vote, with one member voting present, overriding staunch conservative opposition to the funding. The Biden administration has stressed that, without the assistance, Ukraine could lose in its defense against Russia by the end of the year.

    https://www.politico.com/live-updates/2024/04/20/congress/house-clears-ukraine-aid-00153493?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=US+House+passes+%2460.8B+in+delayed+Ukraine+aid

    Patīk

Leave a Reply