Uzvara Vašingtonā, bet asaru gāze ierakumos

ASV palīdzības pakete beidzot darbosies. Vēl pāris formalitātes un pēc tam viss notiks. Taču atelpa būs īslaicīga. Karš ieilgs, jo krievi ir iekodušies. Neprot atzīt vainu, nedz atkāpties, nedz arī atvainoties. Padomju mantojums cilvēka psihē ir traģisks fakts, jo kroplīgā krievu uzvarētāja patētiskums traucēs šo karu pārtraukt loģiski.    

Rietumu palīdzība ukraiņiem līdz šim vienmēr bijusi pārāk maza un novēlota. Taču Ukrainā šodien esot jūtams kolektīvs atvieglojums par to, ka Pārstāvju palāta Vašingtonā beidzot nobalsoja par 61 miljardu ASV dolāru militāro palīdzību saspringtajai frontes līnijai un neizsargātajām ukraiņu mazpilsētām. Krievija ir ieņēmusi Avdijivku un soļo iekšā Časivjarā. Tiem, kas nespēj šaut atpakaļ, galu galā ir jāatkāpjas. Aizsardzības līnijas aiz Avdijivkas esot vāji nostiprinātas, un tāpēc pastāv draudi, ka Krievijai var izdoties ieņemt lielākas teritorijas.

Palīdzība nāk īstajā laikā. Papildus 61 miljardam ASV dolāru ieroču un munīcijas iegādei Ukraina saņems arī tālas darbības rādiusa raķetes ATAMCS, ko jau sen vēlējās, lai varētu apšaudīt, piemēram, ieroču noliktavas Krievijā.

Vairums republikāņu nobalsoja „par“ 112 pret 101 – balsoja „pret“ . Nekas neliecina, ka republikāņi (konservatīviem) varētu nākotnē mainīt savu viedokli.

Ukrainas problēma ir tā, ka jebkura palīdzība no Rietumiem vienmēr tiek atlikta un nekad nav pietiekama, lai tiktu galā ar šo karu. Zelenskis konsekventi pateicies par piegādēm, bet  teicis: mums vajag vairāk. Tas licis ASV republikāņiem viņu nosaukt par ubagotāju.

Kā šo vakardienas uzvaru vērtē kara eksperti? „Es gatavotos ilgam karam, kurā ASV atbalsts samazināsies un atbildība par notiekošo  tiks uzvelta Eiropai” – uzskata Ilmars Kaihko.  

Katrs pats sev vislabākais palīdzētājs, Tā tas ir. 

Maskavā tonis ir atšķirīgs. Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs valsts ziņu aģentūrai Tass sacīja, ka lēmums bijis “paredzams”. „Tas padarīs bagātu ASV, bet vēl vairāk sagraus Ukrainu. Atļaujot Kijevas režīma dēļ, nogalināt vēl vairāk ukraiņu,” viņš teica. (TT)

Katram melotājam ir sava shēma pie kuras pieturēties. Kremlis nekad nav mācējis atzīt savu vainu. Tāpēc turpina melot, ka nevis uzbrūk, bet aizstāv. 

Tā teikt „aizstāv“ un „atbrīvo“ ukraiņus no viņu demokrātiskās valsts.  

Krievijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka pagājušajā naktī notriekusi 50 Ukrainas dronus. Viens no droniem notriekts netālu no Maskavas. (AFP) Apstiprinātas šīs ziņas nav. 

Ukrainas karavīri ziņo par sistemātiskiem un arvien biežākiem Krievijas gāzes uzbrukumiem. Tiek ziņots, ka mērķis ir piespiest viņus pamest savas pozīcijas ar ķīmisko ieroču palīdzību.

Pašlaik krievi izmanto granātas, kas pildītas ar asaru gāzei līdzīgām vielām, tā sauktās K-51. „Gandrīz uz katru pozīciju mūsu frontes līnijā katru dienu tiek nomesta viena vai divas šādas „gāzes granātas“,” – laikrakstam The Telegraph stāsta kāds ukraiņu virsnieks no Časivjaras. Tāpēc svarīgas ir gāzmaskas. Šā gada 16. februārī Ukraina iesniedza Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) sarakstu ar 815 gadījumiem, kuros Krievijas spēki izmantojuši toksiskas ķīmiskas vielas, tostarp asaru gāzi. (SVT)

Attēlā – gāzes granāta kuru mēģina izmantot krievi Ukrianas frontē. Izskatās, ka nav krievu ražojums (SVT). 

Leave a Reply