F16 un komandieru maiņa

Ukrainas dronu triecienos Krievijas pierobežas reģionā Belgorodā bojā gājis viens cilvēks un vairāki ievainoti. Nogalināta kāda vecāka gadagājuma sieviete, bojātas ēkas un transporta līdzekļi. Krievi šonakt esot notriekusi pavisam 30 Ukrainas dronus. Šie fakti nav apstiprināti. (TT)

Kremlis plāno tuvākajā laikā noslēgt jaunu sadarbības līgumu ar Irānu. Par to ziņo aģentūra Reuters, atsaucoties uz Krievijas ārlietu ministra vietnieka Andreja Rudenko interviju Krievijas valsts ziņu aģentūrai Ria. Ja tā padomā – cik zemu kritis Putins, ka lūdz palīdzību konservatīvajai musulmaņu valdībai iznīcināt ukraiņus un Ukrainu. Zemāk vairs krist nevar. 

Dānija pabeigusi ukraiņu kara lidotāju mācības ar kaujas lidmašīnām F-16. To paziņojis aizsardzības ministrs Troels Lunds Poulsens. Dāņi plāno pāriet uz jaunām kara lidmašīnām F-35. Pašlaik valstī F-16 vajadzībām tiek apmācīti aptuveni 20 ukraiņu kara lidotāji, taču pēc 2024. gada valstī vairs netiks veikta apmācība tieši šiem iznīcinātājam.

„Šobrīd ukraiņu piloti tiek apmācīti Rumānijā, bet vēl nav pieņemts lēmums par to vai Dānija tur sniegs savu ieguldījumu,” sacīja Poulsens. Starp citu, Dānijā ziedojusi 19 F-16 lidmašīnas ukraiņiem. Piegādās šovasar. (TT)

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vakar paziņoja, ka valsts bruņotie spēki ar tāla darbības rādiusa droniem ir trāpījuši vairāk nekā 30 Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām un noliktavām. (Reuters) Ukraiņu mērķis ir samazināt naftas piegādi Krievijas armijai, kā arī kavēt krievu valsts kara ekonomikas attīstīšanu. Zeļenskis neprecizēja, kad un kur šie 30 uzbrukumi būtu notikuši.(DN)

Zeļenskis vakar atlaidis no amata augsta ranga armijas virsnieku, apsūdzot viņu nekompetencē un varas ļaunprātīgā izmantošanā, ziņo AFP. Šis virsnieks, ģenerālleitnants Jurijs Sodols, vadījis ukraiņu spēkus austrumu zonā,  Krievijas iebrukuma laikā. Viņa vietā stājies brigādes ģenerālis Andrijs Hnatovs (TT).

ES ārlietu ministri vienojušies, ka ieņēmumus no Krievijas iesaldētajiem aktīviem var novirzīt ieroču iegādei un palīdzībai Ukrainai. (Reuters) Ungārija jau iepriekš iebildusi pret šo vienošanos, taču vakar tika ziņots, ka esot rasts risinājums kā Ungārijas veto pārvarēt. ES ārlietu vadītājs Žuzeps Borels apgalvoja, ka Ungāriju nevajadzētu iesaistīt turpmākajās sarunās par šo jautājumu. (SVT)

Attēls – no Andersa Hansona frontes reportāžām Ukrainā (DN)

Leave a Reply