Krievu zemūdene Kubā un nozagtie bērni izlikti pārdošanā

Šajā AFP attēlā redzams kā krievu kuģis Admiral Gorškov ierodas Havannas ostā. Uz Kubu Kremlis nosūtījis vairākus jūras kara flotes kuģus. Ieskaitot raķešu fregati un kodolzemūdeni. Pa ceļam tie rīkojuši “raķešu mācības” Atlantijas okeānā. Vārdu sakot viss notiek tieši tāpat kā 60.gadu sākumā, kad  Hruščis šādi baidīja Kenediju. Eksperti to uzskata par politisku signālu Rietumiem: „skat kā mēs varam!“ 

Trešdien Havanas ostā ieradās tankkuģis Akademik Pašin un velkonis Nikolai Čiker. Admiral Gorshkov un kodolzemūdene “Kazaņ” gaidīja pie krasta un bija paredzēts, ka tās ieies ostā nedaudz vēlāk, ziņo Reuters. Kā redzat. teātris ir sācies. Šis mums visiem jāsaprot kā krievu varonības demonstrējums. Uz kuģa atrodoties jaunās hiperskaņas raķetes Zircon,  un raķetes Kalibr un Oniks, ziņo Krievijas Aizsardzības ministrija, kas publiskojusi vingrinājumu videoierakstu.

Pēc Kubas mediju teiktā, vizīte esot saskaņā ar “vēsturiski draudzīgajām attiecībām starp Kubu un Krievijas Federāciju”. Pagājušajā nedēļā Kubas Ārlietu ministrija paziņoja, ka kuģi neesot bruņoti ar kodolieročiem.

Savādi. Ir vai nav kodolieroči?

Saskaņā ar laikraksta “The Times” datiem, zemūdenei sekoja četri ASV Jūras spēku kuģi, bet pārējos trīs Krievijas kuģus pavadīja ASV iznīcinātājs un krasta apsardze. „Esam sistemātiski  uzraudzījuši šo kuģu ceļu. Nevienā brīdī ne kuģi, ne zemūdene neradīja tiešus draudus Amerikas Savienotajām Valstīm,” aģentūrai Reuters sacīja ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Saskaņā ar Baltā nama padomnieka nacionālās drošības jautājumos Džeika Salivana teikto šīs jūras spēku mācības esot ikdienišķa parādība. Nav pierādījumu, ka krievi uz Kubu pārvedot raķetes. „Esam redzējuši šādas lietas agrāk un sagaidām, ka tās redzēsim atkal un no jauna.  Negrasos tajā saskatīt nekādus īpašus motīvus,” viņš secina.

Paredzams, ka kuģi paliks Havanā līdz 17. jūnijam, kad sāksies militārās mācības, ko krievi rīkos Karību jūras reģionā tuvāko nedēļu laikā. Zviedrijas Aizsardzības pētījumu aģentūras FOI direktors Johans Norbergs uzskata, ka šai vizītei nevajadzētu pievērst pārāk lielu uzmanību, jo krievi reizēm apmeklējot Kubu. „Kuba ir sava veida viņu sadarbības valsts. Tā krievi gribētu, lai šādi viss izskatās. Biedējoši. Iespējams, ka Kuba vispār nav īstais sabiedrotais Krievijai. Domāju, ka tas vairāk saistīts ar politisku marķējumu signalizēšanu, nevis ar kaut ko nozīmīgu militāri. Viņi vēlas parādīt, ka spēj kaut ko pateikt arī Rietumu puslodei,” viņš komentē DN.

Vizīte varētu būt saistīta ar gaidāmo Ukrainas miera konferenci, kas nedēļas nogalē tiek organizēta Šveicē. Tās mērķis ir izstrādāt plānu ilgstošam mieram, bet Krievija nav uzaicināta, ziņo AP. Pēc Zviedrijas Starptautisko lietu institūta vecākā zinātniski pētnieciskā padomnieka Jana Hallenberga domām, šo vizīti varētu uzskatīt par Krievijas un Kubas izrādīšanos pasaulei jeb zīmi, ka abas valstis ir joprojām draudzīgas. Taču sūtīt uz Kubu kodolzemūdeni ir nedaudz neparasti. Ukrainas kara kontekstā ir jāņem vērā tas, ka ASV tagad atļauj izmantot amerikāņu ieročus pret Krievijas teritoriju. Ar šādu zemūdeni krievi it kā pastiprina savu klātbūtni, lai vēl vairāk uzsvērtu, ka “jums nevajadzētu iedomāties, ka moderni ieroči ir tikai jums”.

Amerikāņi nervozi reaģē uz to, ka ieroči nonāk Kubā. Sala atrodas pārāk tuvu Floridas piekrastei. Galvaspilsēta Havana atrodas tikai 100 jūdžu attālumā no Key West, kur atrodas ASV militārā bāze. Šis notikums atgādina 1962. gada Kubas raķešu krīzi, kad Padomju Savienība uz salu nosūtīja ballistiskās raķetes pēc tam, kad ASV izvietoja raķetes Turcijā. Toreiz gandrīz izcēlās kodolkarš.

Hallenbergs uzskata, ka vizītei ir Kubas raķešu krīzes atbalss. „Kodolzemūdeni ar kodoldzinēju nevar sūtīt jebkur un visur,” viņš saka. Taču uzskata, ka notiekošo vizīti nevajadzētu pārspīlēt. „Tā ir daļa no propagandas kampaņas, kas turpinās kopš 2022. gada 24. februāra, un šādi viss, iespējams, turpināsies tik ilgi, kamēr turpināsies šis Ukrainas karš.” 

Kuba pašlaik piedzīvo smagāko ekonomisko krīzi. Valstī trūkst pārtikas, degvielas un medikamentu. Martā Krievija piegādāja Kubai naftu. Kremlis ir apsolījuši palīdzēt kubiešiem dažādos projektos, sākot no atjaunojamās enerģijas, cukura ražošanas, tūrisma un infrastruktūras.

Krievi sāk tirgot nozagtos ukraiņu bērnus.  Runa nav par bērniem, kuriem būtu bojā gājuši vecāki. Četri krievu karavīru nolaupīti Ukrainas bērni ir parādījušies adopcijas tīmekļa vietnē, ziņo laikraksts Financial Times. Izmantojot digitālos attēlu atpazīšanas rīkus, publiskos reģistrus un intervijas ar Ukrainas amatpersonām un bērnu radiniekiem, Financial Times izdevumam izdevās identificēt un atrast bērnus Krievijas valdības pārvaldītajā adopcijas tīmekļa vietnē. „Pretīgi,” paziņojumā rakstīja Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans, piebilstot, ka kopš iebrukuma sākuma Ukrainā, krievi ir varmācīgi deportējuši uz Krieviju “simtiem tūkstošu Ukrainas civiliedzīvotāju, tostarp bērnus, kas piespiedu kārtā šķirti no savām ģimenēm”.