Saulgrieži un fronte

Latviešu vasaras saulgrieži beidzot ieradušies, tāpēc šodien pīsim vaiņagus, dzersim alu un vakarā skatīsimies ugunskura liesmās. Vasaras saulgrieži ir mani mīļākie svētki un ceru, ka tāpat ir arī Jums visiem. Šogad iznācis svinēt saulgriežus jau trešo dienu pēc kārtās, jo gada īsāko nakti 20. jūnijā nedrīkstējām palaist garām un pēc tam sekoja somu un zviedru saulgrieži. Tagad Līgas ir klāt. Cik labi! Rīt būs baznīcas svētā Jāņa, Johannesa vai Džoņa diena un tad varēs aiziet uz baznīcu to nosvinēt. Jā tāda iespēja tiks piedāvāta. Vienīgais, kas šķiet sāpīgi ir apziņa, ka ar šodienu naktis stiepsies garumā un dienas sarausies. Laiks atkal sāks iet uz tumsas pusi. 

Neaizmirsīsim ukraiņus, jo viņi no Putina noorganizētās elles vēl nav tikuši ārā. Drosmīga, daiļa un gudra tauta, kurus krievi pašlaik mēģina iznīcināt. Atbalstīsim viņus līdz uzvaras finālam. Šis brīdis tuvojas. 

Par karu.   

Naktī Krievija bombardējusi Ukrainu ar trim raķetēm (Reuters) Ukrainas pretgaisa aizsardzība divas no tām atvairījusi Kijivā Nav skaidrs, vai trešā raķete tika notriekta. Nav ziņu par uzbrukuma rezultātā radītiem postījumiem vai bojājumiem.(TT)

Harkivas bombardēšanā bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz trim cilvēkiem, 54 cilvēki ievainoti. Viena no krievu bumbām trāpīja piecstāvu dzīvojamai ēkai Harkivas centrā. (TT)

Krievi ziņo, ka inīcināti12 ukraiņu droni Brjanskas apgabalā.(Reuters) Ukraiņi turpina sūtīt arī savus dronus uzbrukumos Krievijas vidienē. Lai veicas!  

Rietumu mediji sāk ziņot par to kā Kremlis ar varu dzen atpakaļ uz karu ievainotos, kas nevēlas turp atgriezties. Sasietus šos cilvēkus samet lidmašīnās un piegādā kara “gaļas mašīnai”. Simtiem krievu, kuri atteikušies atgriezties karā, nosūtīti atpakaļ piespiedu kārtā. Maijā, piemēram, 180 ievainotus vīriešus salādēja autobusos, kas brauc tieši uz lidlauku. Pēc tam grupu nogādā uz fronti. Daudzi no viņiem ir slimi, ievainoti un “kaujas darbam” nederīgi, teikts atskaites pārskatā. Citi ir zaudējuši samaņu brīdī, kad viņus iemeta lidmašīnā.

Nākamajā dienā notiek tas pats. Katru nākamo dienu šādi notikumi atkārtojušies. Par šādiem notikumiem ziņo vairāki neatkarīgie krievu mediji un Astra, jo  pavēles nākot no Kremļa. (DN)

Elektriskie velosipēdi, esot ukraiņu karavīru jaunākais triks, lai izvairītos no Krievijas dronu uzbrukumiem. Mazie un veiklie transportlīdzekļi esot grūtāk pamanāmi no augšas un tos nesaskata krievu uzbrūkošie droni

Daži karavīri domā, ka šiem transportlīdzekļiem būs izšķiroša nozīme karā.

„Simtprocentīgi tās ir noderīgas lietas,” laikrakstam “Wall Street Journal” sacīja kāds ASV komandieris, kas cīnās Ukrainas pusē. „Visgrūtākā daļa parasti nav pati kauja, bet gan nokļūšana turp un atpakaļ. Tas viss – dronu dēļ,” turpina vīrietis, kas pazīstams kā Herings. Velosipēdiem un motocikliem sen ir bijusi svarīga loma karā. Pirmā pasaules kara laikā daudzas valstis izmantoja “velosipēdu bataljonus”, lai piegādātu karavīriem kaujas laukā piegādes un svarīgus ziņojumus. Ukraiņu ražotājs Eleek apgalvo, ka ir piegādājis aptuveni 100 elektro velosipēdu valsts aizsardzības spēkiem. Aizsardzībai noder arī kvadracikli un mazāki apvidus transportlīdzekļi. Viens no Ukrainas mediķiem dod priekšroku elektriskajiem vienriteņiem, lai nokļūtu uz fronti un no tās. „Ar tiem ērti iespējams pārvarēt dažādus šķēršļus, piemēram, smiltis vai dubļus,” viņš saka, norādot, ka ar tiem var braukt ar ātrumu līdz pat 60 kilometri stundā, lai nokļutu pie ievainotajiem.

Tehnoloģiskie atklājumi ir atraduši jaunu pielietojumu karā – tie ir  pašdetonācijas droni, kurus vada ar  FPV aceņu palīdzību un manevrēšanas sviru. Ideāli ir pa distanci vadāmie traktori, kas nodarbojas ar sapieru darbu. Pēdējā laikā arī krievi sāk pārvietoties frontē ar motocikliem. “Azov” karavīriem, kas cīnās mežu apvidos, mazie transportlīdzekļi esot īpaši svarīgi. „Mēs izdzīvojam, tikai pateicoties šīm mazajām, mobilajām pārvietošanas iekārtām. Meža takās nekas cits nepalīdz“,- stāsta ukraiņu kaujinieks WSJ. 

Lai viņiem viss izdodas!

Leave a Reply