Divu zviedru futbola līdzjutēju noslepkavošana Beļģijā 

Speciāli TVNET

Reiz (ļoti sen) vecmamma Līne man izteica atziņu (kas tolaik šķita neinteresanta): „ Ir svarīgi, lai ceļotājam ārzemēs kabatā ir droša pase.  No valsts, kas nevienam neko sliktu nav nodarījusi. Latvija tāda ir. Ar Latvijas pasi man nebija bail ceļot.“ Tā viņa klusi secināja toreiz.  Par notikumiem pirmās brīvvalsts laikā. Pagājušajā gadsimtā. Noklausījos, bet tolaik mani tas nemaz neinteresēja, jo biju par mazu šādiem vērtējumiem. Taču šis konstatējums uzrunā tagad, kad „nepareizas pases“ dēļ Briselē nošauti divi vīrieši. Vakarā. Uz ielas. Tātad divi zviedri (60 un 70 gadus veci) tika nogalināti un trešais nāvīgi ievainots pirmdienas vakarā plkst. 19.15 tikai tāpēc, ka viņi bija zviedri. Satērpušies sporta līdzjutēju dekoratīvajā apģērbā, lai justu līdz savai komandai futbola mačā stadionā. Ceturtais vīrietis – 45 gadus vecais tunisiešu slepkava viņus atpazina uz ielas „kā zviedrus“ un tāpēc nolēma šo cilvēkus novākt. Sodīt un noslepkavot tikai un vienīgi viņu tautības dēļ.  Tātad pastāv iespēja, ka „sliktas pases dēļ“ naidīgā valstī var iekulties dzīvības briesmās? Jā, šāda iespēja pastāvēja arī agrāk nosacīti. Taču tagad ir notikusi reāli. Briselē.

Kāpēc?

Vīrietis, kurš nogalināja Briselē uz ielas divus svešus cilvēkus, saucas Abdesalems Lasuēds. Saistībā ar savu spontāno slepkavību, viņš sociālajos medijos (Facebook) publicējis video 3000 draugiem ar tekstu: „ Mēs dzīvojam savai ticībai un reliģijai. Mēs mirsim par savu reliģiju!“. Zviedrus esot nogalinājis ticības dēļ. Viena daļa socmediju draugu atbalstīja šo viņa ideju – nogalināt svešus cilvēkus it kā savu ticību aizstāvot. Taču citi mēģināja Abdesalemu no šīs ieceres atrunāt.  

Taču viņš izdarīja tā kā vēlējās – nogalināja divus nevainīgus, gadījuma cilvēkus uz ielas tikai tāpēc, ka viņi (iespējams) bija zviedru tautības cilvēki.  

Abdesalems esot bijis dziļi ticīgs. Daudz lasījis sociālos medijus arī par citām tēmām, kas viņu interesējušas. Piemēram, ļoti aizrāvies ar kādu satraucošu Tiktok kontu, kas jau ilgstoši izplata melīgus apgalvojumus un izdomājumus par Zviedriju. Šādas lapas, starp citu, ir populāras arī Latvijā. Tajās „eksperti“ stāsta par to, ka Zviedrijā it kā sociālie dienesti ar varu atņemot, pat nozogot ārzemnieku vecākiem bērnus un piespiežot tos atteikties no savas musulmaņu identitātes. Liekot ar varu ēst cūkas gaļu, dzer šņabi un nodarboties ar seksu. Par šiem melīgajiem „kontiem“ tiek runāts jau sen, taču tie turpina savu „darbu“ un nenogurst izplatīt nepatiesības par to, ka visi zviedri it kā „neciešot islāmu“ un tāpēc regulāri dedzinot Korānu. Gadās, ka naivie un lētticīgie šīm pasāk notic. Šis ir kārtējais gadījums, kad sociālo mediju iedarbība ir novedusi pie konkrētas rīcības – cilvēks ķeras pie ieroča un dodas iznīcināt savas ticības ienaidniekus – „visus zviedrus“. Tikai tāpēc, ka viņu valstī „dedzina Korānu“ un it kā „vecākiem atņem musulmaņu bērnus“, lai tos „audzinātu par zviedriem“. 

Iespējams, ka viņa nepatika pret Ziemeļeiropas cilvēkiem ir vēl dziļāka un saistās ar musulmaņu ekstrēmistu nesenajiem aicinājumiem sodīt Zviedriju par to, ka tur atļauj dedzināt Korānu katram kas to vēlas darīt. Jaunākie fakti rāda, ka slepkava Briselē uzturējies nelegāli, jo 2019.gadā nav saņēmis uzturēšanās atļauju. Savulaik sēdējis arī īslaicīgi zviedru cietumā un ceļojis pa Eiropu ar dažādām viltotām pasēm. Piemēram, Zviedrijā viņš ir uzturējies laikā no 2012 – 2014.gadam ar citu pasi un citu vārdu. 

Tātad Abdalesems Lasuēds (pieņemsim, ka viņu patiešām tā sauc) ir dzīvojis nelegāli Beļģijā. Tunisija bija iepriekš brīdinājusi beļģus, ka šis cilvēks ir radikāli noskaņots terorists.  Taču no valsts viņš nebija izraidīts. 

Kas notiks tālāk?

Tieslietu ministrs Vinsents van Kvikeborne vakar preses konferencē Briselē informēja, ka noziedznieks esot darbojies viens pats. Neesot nekādu liecību, ka viņam būtu sabiedrotie, kas varētu turpināt šo izrēķināšanās procesu. Terorisma draudu līmenis Beļģijā pašlaik ir trešajā līmenī, bet Zviedrijā – ceturtajā. Slepkavu pirmdien no rīta lokalizēja vietējā Briseles marokāņu kafejnīcā. Viņam joprojām līdzi bija ierocis, tāpēc aizturēšanas brīdī viņu ievainoja policisti. Pa ceļam uz slimnīcu slepkava gāja bojā. Taču fakts, ka sporta līdzjutēju var nogalināt uz ielas kāds, kuram nepatīk viņa valsts, turpina satraukt zviedrus. Vakar vakarā, drošības dēļ visiem zviedru līdzjutējiem un futbolistiem bija jāuzturas stadionā vairākas stundas pēc mača beigām. Tas bija drošības pasākums, taču smagi psiholoģiski traumēja daudzus. Simtiem sporta līdzjutēji tika uz mājām vai viesnīcām Briselē tikai ap četriem no rīta.

„Man vienmēr paticis tērpties nacionālo krāsu tērpā, lepoties, ka esmu zviedriete“, – saka medijiem Matilda Antonena Briselē. Vai tagad mums visiem nāksies uzmanīties no ticības fanātiķiem? Bīstoties, ka kāda cita cilvēka nodarījuma dēļ kāds „patriots“ var nogalināt mūs? Tāpēc, ka viņš nesaprot izteikšanās brīvības principus?

Jā, tādi laiki ir pienākuši. Tagad mēs visi esam pārvērtušies par upuriem tiem, kas nespēj kritiski domāt un saprast, ka izteikšanās brīvība nav noziegums, bet cilvēktiesību ievērošana, kas nedrīkst kļūt par iemeslu fanātisku atriebības akciju realizēšanai. 

Kāds kungs, kurš vakar nolika ziedus nogalināto sporta līdzjutēju bojā ejas vietā uz ielas Briselē, konstatēja precīzi: „ Šodien visa Eiropa raud. Tas attiecas uz mums visiem!“

Atgriežoties pie pasēm. Jā, mums ir lieliska valsts un tāpēc droša pase kabatā. Vecmammai Līnei taisnība. Taču pretīgs ir pats fakts, ka deklarēt savu tautību un pilsonību turpmāk var kļūt bīstami ne tikai sporta maču kontekstā.  Vienkārši tāpēc, ka analfabētu skaits pasaulē pieaug un socmediji šo stulbināšanu stimulē.  

Leave a Reply