Šahs un ATCAMS

Krievijas tiesa aizmuguriski arestējusi bijušo pasaules šaha čempionu Gariju Kasparovu un vairākus citus sociālo mediju pretkara aktīvistus. (Kyiv Independent) Kasparovs jau gada sākumā tika iekļauts krievu „ekstrēmistu un teroristu” sarakstā, tāpēc, ka pretojas kara darbībai Ukrainā. Šī iemesla dēļ Kremlis viņu apsūdz „teroristiskas organizācijas dibināšanā” un “teroristisku darbību finansēšanā”. Kopš 2013. gada Kasparovs dzīvo trimdā Ņujorkā un ir viens no “Brīvās Krievijas foruma” dibinātājiem, kas tiek dēvēts par “intelektuālu alternatīvu pašreizējam Krievijas režīmam”. (DN)

Ukrainas konsulāti pārtraukuši pases izsniegšanu militāra vecuma vīriešiem, kuri atrodas ārzemēs. „Dzīve ārzemēs nepiešķir tiesības izvairīties no pienākumiem pret dzimteni,” – pirms dažām dienām X vietnē rakstīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. (TT)

Ukraina apšaudījusi ar ATCAMS mērķus okupētajā teritorijā ar ASV tāla darbības rādiusa raķetēm, kas tika piegādātas slepeni. (AP) Raķetes trāpījušas Krievijas militārajai gaisa spēku bāzei Krimā un Krievijas spēkiem citā okupētajā valsts daļā. Līdz šim ukraiņiem bija pieejams vecāks ATCAMS modelis ar īsāku darbības rādiusu. (TT)

Tālās darbības rādiusa raķetes ATCAMS, ko Ukraina tikko ir saņēmusi no ASV, radīs galvassāpes Krievijai. Tā uzskata pulkvežleitnants Joakims Pāsikivi. Ar vairāk nekā 300 kilometru darbības rādiusu Ukraina tagad var sasniegt dzelzceļa savienojumus gar okupēto Azovas jūras piekrasti. Pēc Pāsikivi teiktā, tie ir svarīgi loģistikas ceļi Krievijas armijai. To sagrāve nozīmē bremzēt krievu militārās aktivitātes. Lielais darbības rādiuss nozīmē arī to, ka Ukraina var sasniegt Krimas tiltu. „ Ir nepieciešama liela precizitāte, lai trāpītu īstajā vietā un pareizajā brīdī. Šis ierocis palielina Ukrainas iespēju trāpīt Krimas tiltam, taču tas nav acīmredzams kara risinājums,” – uzskata saka Paasakivi.

MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System) ir amerikāņu taktiskā ballistiskā raķete. Tā tika izstrādāta 20. gadsimta 80. gados un nodota ekspluatācijā 1991. gadā. Paredzēta izmantošanai pret taktiskiem mērķiem lielos attālumos. Ārpus parastās artilērijas darbības zonas.

ATACMS raķete sastāv no četrām sekcijām. Priekšējā daļā ir vadības sekcija ar trim gredzenveida lāzera žiroskopiem navigācijai un autopilotam. Aiz tās atrodas kaujas lādiņš, kas dažādiem modeļiem ir veidots atšķirīgi. Lielākajā daļā modeļu sekcijas forma ir smaili ovāla, kas padara robotu līdzīgu šaujamieroča lodei, bet Block II modelim tā ir cilindriska, kas piešķir ierocim skarbāku izskatu. Dzinēja sekcijā ir raķetes motors ar degvielu. Dzinēja sekcijas ārpusē ir kabeļu kanāla savienojums starp stūres sekciju un vadības sekciju. Vadības sekcija atrodas aizmugurē. Katra raķete ir iepakota kastē, kuras izmēri ir tādi paši kā atbilstošiem sešu 227 mm M26 vai M30 artilērijas raķešu gabarītiem. ATACMS ir saderīga ar M270 MLRS un M142 HIMARS, kas ir ieroču nesēji. MLRS var pārvadāt divas ATACMS raķetes, bet HIMARS var pārvadāt tikai vienu ATACMS raķeti.

ATACMS pirmo reizi kaujās tika izmantota 1991. gada 18. janvārī Kuveitas kara laikā. 2023. gada oktobrī vecos ATACMS modeļus amerikāņi iedeva ukraiņiem karā pret Krieviju.

Leave a Reply