Pašlaik kristīgie ir visbiežāk vajātais ”ticīgo grupējums” pasaulē. Kamēr Latvijas baznīcā pie varas ir fundamentālisti, man tur vairs nav ko darīt.

 2011. gada 28. martā

 

Pēc 45 gadu ilga tulkošana procesa beidzot angļu valodā ir izdots ebreju kultūras svarīgākais dokuments Talmuds. To nevar uzskatīt par ”svētajiem rakstiem”, drīzāk par intelektuālu projektu, kurā piedalās 2000 diskusijas dalībnieku un teksts aptver apmēram 20 000 lappuses. Runa ir par tekstiem no 450 pirms Kristus līdz 500 pēc Kristus

Corpus juris, ētisko diskusiju platforma, teoloģijas, vēstures, poēzijas kopotie raksti. Daļēji senebreju, daļēji bībeles valodā.

Skaidrs, ka Talmuda tulkojums diezin vai kļūs par ļoti pieprasītu lasāmvielu, izņemot rabīnus un reliģiskos instrumentālistus, kuri, studējot Talmudu, mācās izprast savu Dievu.

Kāpēc es tam pievēršos? Tāpēc, ka šodien – merkantilajā, materiālistu pasaulē ir vērtīgi nedaudz atgūties un pavērot, kā cilvēki tiecas atgriezties pie garīguma (tulkojums angļu valodā jau pārdots 2 miljonu eksemplāru metienā).

Talmuda tulkojums angļu valodā ir viena cilvēka gigantisks darbs. Izraēlas pazīstamais reliģijas filozofs Adins Šteinzalcs šo tulkošanas darbu uzsāka 1965. gadā un pabeidza tikai pērn. Godprātīgi tulkot nav viegli. Tas ir smags intelektuāls maratons.

Starp citu, Talmuds ir vienīgie ”svētie raksti’, kas ne tikai pieļauj kritisku analīzi, bet pat pieprasa analītisku pieeju teksta nostādnēm. Tieši šī prasība pēc iedziļināšanās un analīzes ir bezgala vilinoša lieta. Dialektiska un liberālā pieeja nodrošina atvērtību un rosinošu interesi. Pretējs process šobrīd novērojams musulmaņu pasaulē, kad ”mācību korumpē ekstrēmistu grupējumi, pārvēršot ticību par baiļu reliģiju” (Irshad Manji).  

Modernā laikā reliģiozais ekstrēmisms joprojām atrodas kara stāvoklī ar visām modernitātes izpausmēm – demokrātiju, liberālismu, kulturplurālismu.

Protams, ka ikvienam no mums būtu vēlēšanās beidzot ieraudzīt savā tuvumā reliģiju un tās pārstāvjus, kas spēj piedalīties sabiedrības attīstības procesos, vienlaikus akceptējot sekulārās valsts prasības un vajadzības. Pagaidām tādu tuvumā neredz.

Žēl.

Iespējams, ka ticības tradīcijas ietekmē mūsu domāšanu spēcīgāk un būtiskāk nekā mums pašiem liekas. Kristīgās baznīca uzspiestais grēka zīmogs, lūguma saliktās plaukstas un pasīvā paklausība mums neļauj izslieties un diskutēt tā kā to piedāvā talmudisma gars.

Reliģija, kas pieļauj apšaubīt pašu Dievu. Drosmīgi. 🙂

Kā sekojošās  izpausmes sekulārajā dzīvē izriet:  aktīva politiskā līdzdalība publiskajā telpā un dziļi intelektuāla radošā darbošanās zinātnē un mākslā. Piemēri nav tālu jāmeklē – sākot ar Kafku un beidzot ar Einšteinu.

OK. Ko mēs no tā varam mācīties?

Šaubas un analītiska pieeja visām tabū patiesībām ir pamats jebkurai attīstībai.

Šīs nostājas pretstats – fundamentālisms (atklātuma trūkums, neiecietība pret jaunām pieejam un vecu patiesību revīziju) veicina stagnāciju un smadzeņu apaugšanu ar taukiem.

Izvēle ir viena – vai nu vai.

Kamēr Latvijas baznīcā pie varas ir fundamentālisti, man tur vairs nav ko darīt. Jāgaida labāki laiki un jānoraugās, kā varmācība pret kristiešiem Tuvējos austrumos un Āfrika vidienē tupina iet plašumā.

2010. gada , oktobris –  tiek uzspridzināta baznīca Bagdādē, bojā iet 60 draudze locekļu.

2010. gada Vecgada vakars – eksplodē spridzeklis Aleksandrijas baznīcā, Ēģiptē, nogalinot 20 cilvēkus. Etiopijā regulāri tiek aizdedzinātas baznīcas, Pakistānā slepkavo politiķus, kas nostājas pret fundamentālisma likumiem utt. Nevienam nav noslēpums, ka vairāki islāmistu grupējumi  ir skaidri deklarējuši, ka vēlas ”attīrīt Tuvējos Austrumus no kristīgajiem”  vai nu ar terorisma akcijām, vai slepkavojot.

Pašlaik kristīgie ir visbiežāk vajātais ”ticīgo grupējums” pasaulē ( skat. Persecuted and forgotten”). Pew Research Centra pētījumi liecina, ka ⅔ pasaules valstu kristiešus vajā un daudz intensīvāk nekā citu ticību pārstāvjus.

 

Braukt ar velosipēdu cauri Libānai vispār nav prāta darbs. Šodien noteikti tas nav ieteicams. Iespējams, ka igauņu tūristi avīzes nelasa un par šiem procesiem neko nezināja, tāpēc arī viņus ”nolaupīja”.

Kāpēc par šīm lietām nekur nerunā? Tāpēc, ka pastāv paniskas bailes no islamofobijas pieauguma rietumos. Publiskajā telpā joprojām pastāv pieņēmums, ka musulmaņi ir balto, priviliģēto kristīgo vēsturiskās varmācības upuri.

Jā, protams, ka daudzi musulmaņu līderi neatbalsta kristīgo iedzīvotāju slāņu vajāšanu.

Tiesības pievērsties savai ticībai ir jānodrošina katram cilvēkam, visās valstīs.

Taču vienlaikus – ” visbriesmīgākā traģēdija ir nevis ļaunu cilvēku brutalitāte, bet gan labo cilvēku vienaldzība” un tieši tāpēc mums nevajadzētu atmaksāt musulmaņiem ar to pašu.

Kad celsim Rīgā mošeju?

19 comments

  1. uzspiestais greka zimogs-lugumaa saliktaas plaukstas-un pasivaa palausiba mums nelauj izslieties un diskutet…izskatas pec areji noverotiem luteranu katolu un varbut pat baptistu stampiem…kur vienkarsi loti loti daudz ir latviskais nugisms verdziskums kalpu tauta ka ne kaa..ticiet man pie pareizticigiem nekaa no jusu nosauktaa nav…kamer latvijas baznica pie varas ir fundamentalisti..man tur vairs nav ko darit…tas nozimee ka kaut kada bridi bija.kura mirkli nofiksejat launos fundamentalistus vai pati varbut defundalizejaties.?talmudisti religiskaa izpratnee ir 10 varbut pat 100 reiz lielaki funamentalisti.vai nesakan jusu un kristigas baznicas viedoklis par kristigo etiku.vai kadas citas parestibas esat sanemusi…talmuda ir pielaujams dievu maanit mazaam meitenitem pirmie viriesi ir vinu tevi.. un vel daudz kocitu maigi sakot loti jocigu…ja kas tiesi talmudisti bija tie kas Jezu no naceretes piesita krustaa.un teica ka uz mums Vina asinis un uz musu berniem.un visu beidzot galigi negribetos nodefinet jusu rakstu ka ilgstosas garigas krizes speju uzplaiksnijumu.

    Patīk

  2. Runa nav par saturu, bet par principu. Būtu neētiski salīdzināt ticības – ” kura labāka”. Mēģināju uzsvērt, ka simpātisks ir analīzes uzaicinājums. Cita tēma – kā tas līdz šim izmantots praksē (kā parasti). Pozitīvo stimulu ūdenskritums gandrīz vienmēr – klātneesošs. Jā, fundamentālisti mums ir. Lielā skatā, visās jomās, baznīcu ieskaitot. Žēl, ka vadoņi nejūt jauno laiku vai baidās no tā (jūtas privāti apdraudēti). Nav man nekāda privāta rūgtuma, vienkarši redzu kas notiek. 🙂

    Patīk

  3. talmudisti Jezu no naceretes uzskata par ielenes bernu tiesi petot talmudistus vinu uzvedibu pasaulee hitleram izveidojaas teorija par talmudistu vai ebreju vainu pie gandriz visu tautu nelaimem.pati religija uzliek par pienakumu un sveti ebrejam apmaanit vai ja vajag iznicinat mus gojus savu merkantilo intresu vardaa.varak 1936 gada filmaa muzigais zids.tiesi ebreju tautas parstavij ir vadosais motors latvijas totalajaa izzagsanaa-parex parnemsana..

    Patīk

  4. Jā, šī propagandas filma man ir zināma, esmu to redzējusi, zinu arī par “protokoliem” un sekoju norisēm finanšu tirgū. Garīgos tekstus var “izlasīt” dažādi (uz priekšu ritošos, hronoloģiskos laikos). Toreiz normāli skaitījās tā, tagad norma ir pavisam cita. Mēs paši lietām un cilvēkiem vai nu piešķiram vai nepiešķiram vērtību. Burtiski šodien nevajadzētu izlasīt pagātnes “liecības” tekstu veidā. Man ir izveidojies citāds viedoklis un esmu pārlieicnāta, ka par šo tēmu Latvijā vajadzētu runāt vairāk. Plašāk, dziļāk un izventilēt visās trajektorijās. Nedomāju, ka eksistē melbalta patiesība. Taču visu mēs…parasti nezinām.

    Patīk

  5. ka jums liekas vai kristiesi butu pelnijusi lai viniem atdod kaut apsainiekosana luteraniem peterbaznicu un pareizticigajiem-petera un pavila baznicu-ave sol koncertzali..?
    baznicas kuras sarkanie atnema kristiesiem..?
    varbut tas viniem butu tagad kaa ipasi jaizpelnaas.?

    Patīk

  6. bet vispar latvijaa pie varas ir konservativaa sparna kristiesi un nevis fudamentalisti

    Patīk

  7. vai esat gatava palidzet cinities publiskaa telpaa..? par Dievnamu atdosanu…kaut vai pagaidam apsaimniekosanaa..?

    Patīk

  8. vel jums atradu par talmudistiem…cerams ka saprotiet krievu val…visa taa politika ko jutam pret sevi seit Latvijaa.

    Patīk

  9. Paldies. Protams, ka ekstremi grupejumi ir ari ebrejiem. Tacu vairums cilveku (visam tautam) nav ekstremi un fundamentalsti. Paslaik visa pasaule “uzzied” ekstremisms. Visas jomas. Pret filmam un “dokumentiem” izturos ar skepsi, jo visus sos darbus ir veidojis cilveks ar savam rokam un galvu un tiesi tapec tie atspogulo “noteiktu cilveku” viedokli, kas nereti ari ir tas pats ekstremisms. Krievijas mediji vispar medz but loti kategoiski. Es ceru, ka mes kadreiz Latvija izveidosim progresivus krievu medijus. Pagaidam tas nav izdevies.

    Patīk

  10. zalajaa ceturtdienaa rigas domee atklaas kapellu.kaa varu jums pastastit par divu neatdoto rigas baznicu likteni.?

    Patīk

  11. sodienas tv3 zinas mani var redzet runajam par Dievnamu atgusanu.joprojam gaidu no jums kadu zinu.ka ar jums sazinaties.

    Patīk

  12. sodien tas ir so ceturdien tv3 plejeri zinas pl.19 50 tresais un ceturtais sizets var redzet.sizets par kailajaam tanteem Peterbaznicaa.

    Patīk

Leave a Reply