Lidojošais spiegs – noķerts

Viņš nav Karlsons (ar propelleri), kas dzīvo uz jumta, bet  gan 21.gadu vecs aktīvists no Masačūsetsas, piederīgs bāzei Fort Bragg Ziemeļkarolīnā (Air National Guard) (NBC News)

Tātad nacionālās gvardes cilvēks. Tieši no šīs armijas daļas viņš publiskojis slepenos Pentagona dokumentus internetā (Wall Street Journal). Organizējis ap sevi aktīvistu pulciņu (OG grupa), kuras kopsaucēji ir: ieroči un Dievs. Pateicoties savam darbam militārajā bāzē, šis 21.gadus vecais vīrietis varēja tikt klāt Pentagona slepenajiem dokumentiem un viņš nolēma „publiskot noslēpumus, kurus iestādes slēpj no iedzīvotājiem“ un tādā veidā šī OG grupa mēneša laikā publiskoja ap 100 slepenu armijas dokumentu par Ukrainas karu un sabiedroto sadarbību.

„ Šis cilvēks zināja ko dara. Viņš ir gudrs. Visa šī dokumentu publiskošana bija apzināta rīcība“, – konstatē kāds no viņa čata draugiem (Washington Post). 

Pentagons un Tieslietu ministrija ir uzsākuši lietas izmeklēšanu paralēli. 

Ko tas nozīmē, ja šādi materiāli tiek publiskoti? Tas nozīmē, ka atklātībā nonāk daudzi plāni, kas varēja palīdzēt beigt šo karu Ukrainā. Jā, zinu, ka tur bija arī atskaites par to kā amerikāņi izspiego savus sabiedrotos (tas pats ko publiskoja Snoudens) un citas tēmas. Protams, ka tā. Taču mani satrauc, ka šis lidojošais spiegs – amerikānis, publiskojot šos dokumentus, pateica krieviem lietas, kuras viņiem šajā kara stāvoklī nebija jāzina. Tika pakļauti briesmām diezgan daudzi, kas to nav pelnījuši. 

Taču ir arī labas ziņas. Citi publiskotie dokumenti liecina, ka Krievijas vadībā ir dziļas nesaskaņas par kara stratēģiju. (The New York Times). FSB pārmet Aizsardzības ministrijai ka netiek publiskoti reālie krievu kritušo skaitļi. FSB uzskata, ka krieviem ir vismaz 110 000 kritušo, bet Kremlis domā, ka tikai 5937.Citos dokumentos parādās cipari: 189 500 un 223 000. Tajos norādīts, ka krievu upuru reālie skaitļi nedrīkst tikt publicēti, jo tas varot mazināt krievu karavīru kaujas sparu. 

Otra nelāgā lieta ir video, kas cirkulē internetā un rāda kā ukraiņu karavīram tiek nogriezta galva. Klīst baumas, ka tas ir vāgneriešu noziegums aizvadītajā vasarā, taču Kremlis ir apņēmies noskaidrot šī dokumenta autentiskumu. Ukraiņi dara to pašu. Vainīgie tikšot sodīti. (TT)

Polija beidzot sagaidījusi Vācijas atļauju piegādāt ukraiņiem Mig-29. (TT)

No Norvēģijas izraidīti 15 krievu diplomāti kā spiegi. Iepriekš tika izraidīti vēl 3 krievu „diplomāti“, kas bija mēģinājuši iesaistīt norvēģus spiegošanā FSB interesēs. (DN) 

Pie Zaporižjas AES detonējusi mīna. (DN) 

Pavasara uzbrukums tiek novilcināts, jo ukraiņiem vel nepietiek ieroču un munīcijas. Tiek gaidīts labāks laiks (The Washington Post)     

Leave a Reply