Palīdzēt Izraēlai ir cēli, bet palīdzēt Ukrainai – nedroši

Stiprais vējš pašlaik lauž kokus un zarus ne tikai Latvijā. Desmitiem tūkstošu cilvēku arī Ukrainā palikuši bez elektrības. Spēcīgais vējš un lietusgāzes radījušas postījumus valsts enerģētikas infrastruktūrai. Pa naktīm uzbrūk krievi ar droniem un raķetēm, bet pa dienu ārdās vēja stihija. Bez elektroapgādes pašlaik ir 173 kopienas četros reģionos. Vissmagāk cietušais reģions ir Dņipropetrovska. (DN)

Vācijas kanclers Olafs Šolcs šodien Pekinā tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu. Viņš runājis ar Sji par karu Ukrainā. „Vēlētos ar jums apspriest, kā mēs varam sniegt lielāku ieguldījumu taisnīga miera nodrošināšanā Ukrainā,” sacīja kanclers. Konkrētas atbildes no ķīniešiem pagaidām nav.  (TT)

Nīderlande piešķīrusi Ukrainai papildus 4,4 miljardus eiro. (Le Monde) Tātad – 4 miljardi eiro paredzēti militārajai palīdzībai, kas tiks izmaksāta nākamo trīs gadu laikā, bet 400 miljoni – civilai palīdzībai.  (DN)

Londonā AM paziņoja, ka pirmie ukraiņu piloti esot pabeiguši intensīvas lidošanas apmācības kursu un tūliņ pāries uz nākamo apmācības pakāpi Francijā. (TT) 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicina Rietumu sabiedrotos piedāvāt Ukrainai tādu pašu aktīvu palīdzību un vienotību, kāda tika demonstrēta Izraēlai Irānas uzbrukuma laikā. Starp citu, ASV, Apvienotā Karaliste un Francija palīdzēja notriekt raķetes un dronus. „Visa pasaule bija lieciniece sabiedroto centieniem palīdzēt Izraēlai. Tas pierādīja, cik efektīva var būt vienotība aizsardzībā pret terorismu, ja tās pamatā ir pietiekama politiskā griba,” – tā savā uzrunā teica Zelenskis. „Eiropas gaisa telpu jau sen būtu bijis iespējams pasargāt no Krievijas uzbrukumiem, ja Ukrainai būtu piedāvāta tāda pati palīdzība“, – sacīja Zelenskis.

„Izraēla nav NATO locekle, tāpēc nebija nepieciešama nekāda obligātā rīcība, piemēram, 5. panta iedarbināšana. Neviens netika iesaistīts karā. Vienkārši palīdzēja aizsargāt cilvēku dzīvības,” viņš uzsvēra. (SvD)

Domāju par to pašu – kāpēc palīdzēt Izraēlai skaitās cēli, bet ukraiņiem – komplicēti? Vai loģiski rīkoties traucē muļķība? Aizspriedumi un bailes, jeb konkrēti krievu aģenti, kas prasmīgi manipulē un stumda vadošo iestāžu un Rietumu valstu vadītāju domāšanu?  

Leave a Reply