Vai karš beigsies rudenī?

Par Putinu šodien izsakās daudzi. Ieskaitot cilvēkus, kas viņu salīdzinoši labi pazīst.  Viens no tādiem ir somu diplomāts Miko Hautala, kurš ilgstoši bijis diplomātiskajā dienestā un vairākas reizes piedalījies garās sarunās ar Krievijas prezidentu. Kādas ir viņa izjūtas? Intervijā Foreign Policy viņš konstatē, ka krievu valstsvīram raksturīgas divas lietas: 1) iedomas, ka ārpasaule (rietumi) ir dekadenti, vāji, gaudeni un sašļuks gabalos paši no sevis un 2) apsēstība ar vēsturi un robežām.

Putinam patīk politizēt vēsturi. Tā kā to nav pieņemts darīt civilizētā pasaulē, bet viņš tieši tā dara. Piemēram, Putina tēze par to, ka zviedri atbalstot ukraiņus tādēļ, ka joprojām cieš par zaudējumu Poltavas kaujā 1709.gadā.

Putina pasaka par to, ka ukraiņi un krievi ir viena tauta, kas pareizi jāsaliedē, agrāk šķita muļķīga kaprīze. Taču šīs iedomas dēļ sakās Ukrainas karš un mirst simtiem cilvēku. 

Iespējams, ka visi maldījāmies uzskatot, ka Putins un „caurmēra krievu patriots“ ir tādi paši cilvēki kā mēs. Jā, daudziem trūkst vārdnīcas, kas pareizi iztulkotu to ko Putins un krievi saka. Domāju, ka taisnība ir Miko Hautalam, kurš intervijas beigās konstatē faktu – mēs visi nevēlējamies redzēt viņu apsēstību ar vēsturi. Nevarējām iedomāties, ka viņi šo fantāzijas produktu uztvers kā kaujas programmu“. 

Tā tas ir. Diemžēl.

Rudens tuvojas un abām armijām šis būs grūts pārbaudījums. Nav izslēgts, ka kaujas kļūs skarbākas tuvāko mēnešu laikā, lai „pabeigtu“ iesākto līdz ziemai. Krievu armija pavirzījusies uz priekšu tikai 10 km, bet ukraiņi tikmēr iznīcinājuši viņu munīcijas noliktavas, piegādes un komandcentrāles. No krievu armijas bēg dezertieri, tajā ir zema kaujas morāle un tāpēc maz militāru panākumu (Peters Lindēns, Aizsardzības augstskolas eksperts Stokholmā). 

Pašlaik krievi koncentrējas uz Zaporižji un Hersonu. Var teikt, ka tuvojas izšķirošā fāze šajā karā. Pavasarī krievi piedzīvoja lielas problēmas pārvietojoties pa Ukrainas zemi: dubļi, necaurbraucami ceļi utt. Rudenī būs tas pats. Piegādes uz dienvidu zonām ukraiņi nogriezīs. Krievi dezertēs, zags, laupīs. Taču tas nebūs ilgi. 

Ukraiņi ir gatavi aizsargāt liktenīgos 2500 km frontes līnijas.

1 comments

Komentēšana nav pieejama.