Smēķēšana zem ūdens pie Bornholmas

Sprādzieni pie Bornholmas (Nord Stream1 un 2 gāzes vadā) bija iespaidīgs notikums. Seismologs Bjorns Lunds no Upsalas universitātes avīzei Dagens Nyheter atzinās, ka esot konstatēti divi seismisku vibrāciju fakti (2,3 magnitūdes), kas nav bijušas zemestrīces. Nē, tie bija sprādzieni. Kaut kas tika saspridzināts jūrā. Zem ūdens.  Dānijas kara aviācija filmēja šo notikumu un fiksēja arī noplūdi viena kilometra diametrā. Vācu Tagesspiegel pirmdien attīstīja dažādas teorijas par notikušā vaininiekiem. Pirmie, protams, ukraiņi, kas ar šo esot panākuši krievu gāzes eksporta apturēšanu pa jūru un tagad krieviem neatlikšot nekas cits kā eksportēt „pa vadiem“ cauri Ukrainai vai Polijai. Avīze pieļauj, ka vainīgais ir FSB. Tātad Kremļa komandas rezultātā. Lai uzveltu vainu ukraiņiem. Notikušais fiksēts neitrālajos ūdeņos. Sākumā par to satraucās zviedri, bet tagad nervozi ir dāņi. 

Lundas universitāte izskaitļojusi, ka pirmajam sprādzienam esot bijuši vajadzīgi vismaz vairāki simti kilogrami dinamīta jeb mazāks dinamīta lādiņš, kurā izmanto gāzi. 

Pašlaik abus gāzes vadus Krievija neizmantoja, taču tie bija pilni ar gāzi.

Ukrainas karā ir bijuši līdzīgi „negadījumi“ Krimā un citur. Tad Kremlis mēdza visu norakstīt uz vietējās paviršības rēķina. Tā teikt – paši krievi smēķējuši nevietā un tml. Vai tagad atkal būs tas pats? Pavirša zemūdens akvanauta smēķēšana nevietā pie gāzes vada? Zem ūdens?

Nedēļas nogalē Vācijas kanclers Olafs Šolcs atgriezās no sarunām Katarā, Emirātos un Sauda Arābijā, saistībā ar gāzes piegādēm. Pirms tam uzzinājām, ka franču gigants Total investēs astronomiskas summas Katarā. Viss tiek darīts, lai nākamgad pilnībā atbrīvotos no Krievijas atkarības.  

Krievijas gāzi tagad mēģinās aizstāt ar piegādēm no Azerbaidžānas, Izraēlas, ASV un Kanādas. Neiztiek arī bez kašķiem. Francija (Makrons) mēģina nobremzēt gāzes pārvada sistēmas Midcat celtniecību, kuru plāno izveidot starp Portugāli, Spāniju pāri Pirenejiem uz Vāciju un Franciju. Makronam iecere šķiet par dārgu, bet pārējie domā, ka jādomā tālredzīgi un jābūvē.  

Referendumi okupētajā zonā (15% no Ukrainas teritorijas) ir beigušies un rezultātu, kas bija zināms jau iepriekš (Reuters). 97-98% vēlas pievienoties Krievijai. Pagaidām saskaitīta 1/5 balsu (BBC).

Piektdien Putns runās Krievijas domē un tad tiks paziņots, ka visas četras teritorijas tiek pievienotas Krievijai (Lielbritānijas aizsardzības ministrija,Twitter). Praktiskā pievienošanās notikšot 4. oktobrī (Reuters). 

ES Peters Stano uzskata, ka ir jāizvērš sankcijas pret perosnām, kas rīkoja šo „referendumu“ (France 24). 

1 comments

Leave a Reply