Krievi sāk izmantot ķīmiskos ieročus Ukrainā

Pēdējo 24 stundu laikā Sumu zonā notikuši ap 80 Krievijas uzbrukumi. (Kyiv Independent) Pagaidām neviens neesot ievainots. 297 bērni tiek evakuēti. Sestdien Doņeckas apgabalā Krievijas uzbrukumos nogalināti pieci cilvēki un divi ievainoti. Zeļenskis vēlreiz brīdinājis, ka drīz beigsies pretgaisa aizsardzības raķetes, un aicinājis pēc iespējas ātrāk piegādāt Patriot no ASV. (DN)

Vakar krievu droni uzbruka Ukrainas otrajai lielākajai pilsētai Harkovai, nogalinot sešus cilvēkus un ievainojot desmit. Ēkās izcēlās ugunsgrēki. 

Pilsētas mērs Ihors Terehovs (Telegram) rakstīja, ka droni trāpījuši dzīvojamajām, daudzstāvu ēkām, valdības iestādēm, veikalu zonai, degvielas uzpildes stacijai un automašīnām. 

Harkivā pēdējās nedēļās ir notikuši vairāki šādi uzbrukumi pēc kārtas. Pagājušajā trešdienā šādā uzbrukumā tika nogalināti vēl četri cilvēki. Saskaņā ar prezidenta štāba vadītāja Andrija Jermaka teikto, Harkivu uzskata par Krievijas pavasara ofensīvas centrālo mērķi. (Reuters)

No dažādiem frontes sektoriem tiek ziņots, Krievija izmantojot asaru gāzi, lai izraisītu ukraiņos paniku. „Gandrīz uz katru pozīciju, katru dienu tiek nomestas viena vai divas gāzes granātas,” – ziņo ukraiņu avoti. (The Telegraph)

Asaru gāzes izmantošana karadarbībā ir aizliegta saskaņā ar Ķīmisko ieroču konvenciju. Taču laikraksts Telegraph ir apkopojis vairākas liecības par to, kā Krievija joprojām izmanto šo gāzi, lai sasniegtu savus mērķus. Proti – izplatot asaru gāzi ukraiņu zonā ar droniem, krievi piespiež Ukrainas karavīrus pamest ierakumus. Pēc tam tos viegli apšaut. Šādi uzbrukumi notiekot gandrīz katru dienu.

Kāds amerikāņu mediķis, kas cīnās kopā ar ukraiņiem, laikrakstam apstiprinājis šo faktu un piebildis, ka Krievija karā uzbrukusi arī ar vairākām citām ķīmiskajām vielām. Tomēr laikrakstam nav izdevies šīs liecības pārbaudīt. Saskaņā ar Ukrainas oficiālo statistiku kopš kara sākuma notikuši 626 Krievijas gāzes uzbrukumi. Taču var gadīties, ka reālais šādu gadījumu skats ir daudz lielāks, jo viss netiek reģistrēts. 

Uzbrukumi notiekot tik regulāri, ka ukraiņi pat ir apmācīti, kā šādos gadījumos rīkoties. Šādu uzbrukumu situācijā karavīriem jācenšas palikt uz vietas un izturēt pirmās minūtes, līdz asaru gāzes iedarbība izzūd.

Komandieris Mihails vada kājnieku vienību Zaporižē. Viņš stāsta, ka visi viņa karavīri tagad  aprīkoti ar gāzmaskām. Tās izglābušas daudzas dzīvības. Taču slikti, ka vairums no šīm gāzmaskām  ir no PSRS laikiem un sliktas kvalitātes, ar azbestu saturošiem filtriem.(DN)

Vakar par Slovākijas prezidentu tika ievēlēts bijušais premjerministrs Pēters Pellegrīni. Viņš nostiprinās valsts jauno, Kremlim labvēlīgo politisko līniju. Pellegrīnī saņēma 53 % balsu, bet viņa pretinieks –  liberālis Ivans Korčoks – 47 %. „Darīšu visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka Slovākija uz visiem laikiem ir miera pusē,” pēc savas uzvaras sacīja Pellegrīni (Reuters) un tas nozīmē, ka Slovākija ar šo stabili nostājas kremlīnu pozīcijās un Putins arī šajā mazajā Eiropas valstī ir uzvarējis. Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Pellegrīni sevi piedāvāja vēlētājiem kā miera garantu, apgalvojot, ka Korčoka kungs riskē ievilkt Slovākiju Ukrainas karā.

Palīdzības sniegšana Ukrainai tur pašlaik ir apturēta. Kas ir šie divi – Kremļa vergi: Fico un Pelegrīnī Slovākijā? 

Abi ir  bijušie sāncenši vienā partijā Smer, kurā sociāldemokrātiskās idejas apvienotas ar nacionālismu un sociālkonservatīvismu. Pirms dažiem gadiem Pellegrini izveidoja savu partiju, bet tagad abas partijas pārvalda valsti kopā ar nacionālistu SNS. (SVT)

Leave a Reply