ASV palīdzību gaidot

Ukrainas gaisa spēki ziņo, ka šonakt valstī reģistrēti 24 Krievijas triecieni. (Reuters) Lielākā daļa šāviņu notriekti. Krievu mērķi tiek raksturoti kā “kritiski svarīga infrastruktūra“. Tātad krievi dragā tālāk ukraiņiem elektrību, kanalizāciju, ūdensvadu. Odesā bojāts transporta, loģistikas centrs un degvielas stacija. Nav ziņu par bojā gājušajiem. (DN)

Drons uzbrucis Krievijas okupētajai atomelektrostacijai Zaporižjē. Ukraiņi tie neesot. Spēkstacijai nav nodarīti lieli postījumi un radiācijas līmenis objektā esot normāls, – ziņo krievu Rosatom. Trīs cilvēki tomēr ievainoti. „Ukraina nav iesaistīta nekādās bruņotās provokācijās Zaporižjes atomelektrostacijas teritorijā, ko nelikumīgi okupējusi Krievija,” – uzsvēra Ukrainas militārās izlūkošanas dienesta preses pārstāvis Andrijs Jusovs. (Ukrainska Pravda). Krievija (līdz šim) ir uzbrukusi četrām (no piecām esošajām) Ukrainas elektrostacijām un katrai otrajai hidroelektrostacijai (AFP). Kopš marta beigām gandrīz katru dienu notikuši uzbrukumi elektrotīklam un tā mezgliem. (TT)

Zaporižjes apgabala daļā naktī nogalināti trīs cilvēki. (TT)

Volodimirs Zelenskis šodien uzsvēris, ka Ukraina zaudēs šajā karā, ja ASV Kongress neapstiprinās lielāku militāro palīdzību Ukrainai. Zeļenskis ar šādu paziņojumu nācis klajā platformā United24. Viņš piebilda, ka Krievijai esot nodomi tālāk anektēt vēl vairāk teritoriju, ja ukraiņiem tagad nepalīdzēs. „Tad tiks uzbrukts citām valstīm,” – sacīja Zeļenskis, kurš brīdināja, ka Krievija saasinās savu kodolretoriku, lai atturētu Rietumu sabiedrotos no vēl lielākas ieroču palīdzības Ukrainai. Pārstāvju palātas spīkers republikānis Maiks Džonsons apsolīja, ka balsojums par apturēto ieroču palīdzību notiks drīzumā. (SvD)

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka viņš var izbeigt Krievijas karu Ukrainā. Kaut tūlīt un vienā rāvienā! Kā tas tiks izdarīts? To šodien atklāj amerikāņu avīze (atsaucoties uz slepeniem avotiem). Tātad – piespiežot ukraiņus atteikties no krievu okupētās teritorijas daļas. (The Washington Post). Pēc Trampa plāna, Ukraina tiktu piespiesta atteikties no okupētās Krimas pussalas un daļēji okupētā Donbasa reģiona. Šī stratēģija ir pilnīgi pretējs pavērsiens Džo Baidena Baidena līdzšinējai politikai. Tramps ir vairākkārt lepojies, ka viņš varētu 24 stundu laikā vienoties par miera līgumu starp Krieviju un Ukrainu, lai gan nekad nav publiski paziņojis kāds būs šis plāns. Ukrainas prezidents Zeļenskis ir skaidri norādījis, ka viņš nepiekritīs Ukrainas okupētās teritorijas labprātīgai atdošanai Putinam. Cerams, ka amerikāņu balsotāji nenobalsos par Trampu rudenī. Ceru uz viņu godaprātu. 

Interesanti, kā šogad balsos latviešu vēlētāji ASV? Viņi mēdz kolektīvi balsot par republikāņiem. Vai tiešām atkal viņi balsos par Trampu? 

Leave a Reply