Svešu seju izmantošana krievu propagandā

Pēdējā laikā Ķīnas medijos parādās aizvien vairāk “krievu sieviešu” ar pozitīvu vēstījumu par Ķīnu un Krievijas karu Ukrainā. Pagaidām visas šīs “sejas” ir viltojums. Tās veidotas ar mākslīgā intelekta palīdzību. Fotogrāfijas zog arī no Ukrainas. Ukrainiete Olga Loliek bija šokēta, uzzinot, kas ar viņas fotogrāfijām noticis. Pašlaik viņa studē kādā universitātē ASV un studiju biedri bija pamanījuši viņas “uzstāšanos” Ķīnas sociālajos medijos. Olga nerunā ķīniešu valodā un nekad nav publicējusi nekādus ierakstus Ķīnas interneta pasaulē. Taču tekstu un interviju ar viņu tur ir diezgan daudz. Viņa atrada savu seju vairāk nekā 30 ķīniešu kontos. Visos videoklipos Olga izskatās runājam brīvi un bez kļūdām sev nepazīstamajā svešvalodā. Vienā sižetā viņas “klons” (kopija) stāstīja, ka esot Ķīnā nodzīvojusi jau astoņus gadus un vēlas tur palikt. Viņai ļoti patīkot šī valsts. „Viņiem ir mana balss, mana seja un viņa brīvi runā it kā ar manu muti mandarīnu valodā,” – Olga sūdzējās medijiem. Citā ierakstā viņa saucas “Nataša” un importē pārtiku, saldumus no Krievijas uz Ķīnu. Vairākos videoklipos viņa slavē Ķīnu par atbalstu Krievijai Ukrainas kara laikā. Priecājoties, ka Ķīna nenovēršas no Krievijas šajos „grūtajos laikos“. Lielākā daļa klonu (ar viņas seju) bazūnē klaju Kremļa propagandu par Ukrainas karu  un runā par labajām attiecībām starp Ķīnu un Krieviju.

Viņai, kā ukrainietei, tas smags ir apvainojums. ”Ukrainā ir palikusi mana ģimene, kas slēpjas no krievu gaisa uzbrukumiem. Simtiem tūkstošu manu ukraiņu ir pārvietoti, ievainoti vai nogalināti Krievijas uzbrukumu dēļ. Tagad es redzu sevi, savu klonu, kas aizstāv un simpatizē Krievijas Federācijai. Tas ir drausmīgi!“- konstatē Olga. Turpretī viņas „kloni“

Ķīniešu propagandas YouTube filmās vēlas dzīvot Ķīnā līdz mūža galam, atrast ķīnieti, ar kuru apprecēties. „ Ja precēsies ar krievu sievieti, tad būsi laimes luteklis. Mēs katru dienu mazgāsim tavas drēbes, gatavosim ēst un mazgāsim traukus. Sarūpēsim tev daiļus, ārzemju bērnus, cik vien tu vēlēsies,” sola viens no Olgas kloniem.

Olga ir tikai viena no mākslīgā intelekta radītajām krievu sievietēm, kuras sociālajos tīklos pauž apbrīnu par Ķīnu un vēlas apprecēties ar ķīniešiem. Dažas no viņām sūdzas par krievu vīriešiem, kuri “tikai dzer un ir slinki”. Savukārt ķīniešu vīrieši esot augstu vērtēti, un pieprasīti. YouTube filmās krievietes slavē Ķīnas augsto tehnoloģiju attīstību un pauž gatavību būt ķīniešu patriotes. Kā to dara? Internetā ir pieejamas dažādas lietotnes, ar kuru palīdzību var manipulēt ar videoklipiem un montēt balsi. Viss, kas jums nepieciešams, ir īss videoieraksts ar personu, kuru vēlaties “klonēt”. Varat pievienot jebkuru valodu un pēc tam rediģēt, lai filmas izskatītos ticami.

Kurš šos melīgos sižetus ir veidojis? Ķīnieši vai krievi? Laikam tomēr krievi. Viens no iemesliem, kāpēc blondīnes ir izdzīvojušas ēterā, varētu būt tas, ka viņu vēstījums saskan ar augstākās Kremļa vadības vēstījumu. Ķīna un Krievija ir izveidojušas ciešu partnerību, un kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, tirdzniecība starp valstīm ir pieaugusi dramatiski. Tas ko krievu sievietes videoierakstos saka, ir teksts, kas vajadzīgs Kremlim.  Ķīna ir atbalstījusi Krievijas ekonomiku laikā, kad citas valstis mēģina to izolēt. Putins devies un Ķīnu un kaut kā taču simpātijas ir jāiekaro. Kāpēc gan neizmantot manipulētas sieviešu sejas un izdomātus stāstus?

Vēl nejēdzīgāk, ka šim nolūkam izmanto ukraiņu meiču. Bez viņas ziņas. 

Klonēto “krievu sieviešu” fenomens ir piesaistījis uzmanību arī Ķīnā. Vairāki konti ar Olgu pašlaik tiek likvidēti, un Ķīnas lietotāji, kas uzzinājuši par šo manipulāciju, ir pauduši viņai līdzjūtību. Citi “krievu” sieviešu konti, tiek marķēti ar brīdinājumu, ka tie var būt mākslīgā intelekta manipulēti. (DN)

Vakar krievu apšaudes rezultātā Doņeckas frontes rajonos ir gājuši bojā trīs civiliedzīvotāji. 

Apšaudītas Siverska, Časivjara un Krasnogorivka.

Krievijas spēki apzināti apšaudījuši civiliedzīvotāju teritorijas. (SvD)

Attēls – Olgas klons ķīniešu medijos (DN)