Vai krievi okupēs Donbasu un karu „iesaldēs“?

Var gadīties, ka tāda ir jaunāka stratēģija. Pašlaik krievi uzbrūk Slovjanskai un ir nogalinājuši tur ap 10 cilvēku (Reuters). Pilsēta atrodas Doņeckas reģionā un ir stratēģiski svarīga Donbasa reģionam.  Kā CNN norādīja amerikāņu pētniecības centra The Study of War pārstāvis, tad „ krieviem nāksies iekarot Slovjansku, ja viņi vēlas nogriezt ceļu ukraiņu armijai Austrumukrainā. 

Noskaidrojies, ka krievu informācija bieži pārspīlēta par uzvarām. Piemēram, viņi tomēr nav pārņēmuši savā kontrolē visu Lisičansku. Svētdien TASS un krievu infokanāli apgalvoja, ka tas ir noticis  un viņiem esot „pilnīga kontrole pār šo teritoriju“. To apstrīd Ukrainas aizsardzības departaments (BBC) un uzsver, ka krievi nepārtraukti bombardē šo pilsētu, bet tas nenozīmē, ka viņi pilnībā to kontrolētu. 

Hokejists Ivans Fedotovs ir aizturēts dzimtenē (The New York Times), lai akceptētu iesaukumu armijā un dotos karot uz Ukrainas fronti. Viņš spēlēja armijas sporta kluba komandā. Diemžēl nepalīdzēs līgums ar NHL, kas tika parakstīts maijā. Pēdējās ziņas, ka sportists saļimis un nogādāts slimnīcā. Inside The Games uzsver, ka Fedotovs esot saņēmis injekciju pēc kuras palicis slikti. Nedz vecāki, nedz treneris nav tiesīgi viņu sastapt.  

Krievijas pilsētā Belgorodā (robežo ar Ukrainu) esot naktī dzirdētas atkal vairākas eksplozijas. Tieši tāpat kā naktī uz svētdienu. Krievija apgalvo, ka ukraiņi uzbrūkot. Vai tas tā ir vai nav, to rādīs laiks. 

Izskatās, ka Vācija tomēr panākusi preču blokādes atcelšanu uz Kaļiņingradu (Der Spiegel). Tas nozīmē, ka Vācija ir panākusi  tērauda un citu kara vajadzībām izmantojamo preču transportu pa dzelzceļu uz Kaļiņigradu. Atkal Vācija palīdz Krievijai. Nožēlojami. 

Četru mēnešu laikā Krievija ir iekarojusi 1/5 Ukrainas teritorijas. Lai uzvarētu šajā karā, Putins maksā karavīriem četras reizes lielāku algu. Karavīru vietā krievi rīda virsū ukraiņiem artilērijas uguni. Iespējams, ka rudenī sāksies runas par referendumu Donbasa reģiona, lai panāktu, ka ārzemēs akceptē šo krievu okupēto teritoriju. Krievi ļoti vēlas ievilkt karu rudenī un ziemā, lai eiropieši uzsprāgst aiz dusmām par cenām un izmaksām par apkuri un pārtrauc ukraiņiem palīdzēt. 

Brīdī, kad krievi iegūs Donbasu, viņi var karu „iesaldēt“. Tad atkal būs divi stāsti par to pašu. Krievi stāstīs, ka ir uzvarējuši, bet mēs zināsim, ka ir okupējuši. 

Vai Kremlis bruks virsū vēl kādai valstij?

Pagaidām tā neieskatās, ukraiņi ir viņiem pārāk smags rieksts.   

Šorīt krievu karakuģis joprojām aizturēts Turcijā. To paveikusi turku muita, jo kuģis transportējis zagtus graudus no Ukrainas. (The Guardian). Krievi to noliedz.

Austrālija piedāvā savu palīdzību Ukrainai. Tankus un dronus.