Krievijas apsēstība ar svešām piekrastēm

Laba ziņa, ka Ukrainas karogs atkal plīvo pār mazo un savādo (stratēģiski svarīgo) Čūsku salu Melnajā jūrā (Reuters, The Guardian). Ukraiņi ir atguvuši skaļi izskanējušo zemes pleķīti jūrā. Krievi apgalvo, ka esot to atstājuši bet ukraiņi teic, ka atkarojuši. Tas notika jau vakar.

Šodien kremlīni beidzot ieguvuši vienu no Austrumukrainas zonām. Vladimirs Putins skaļi izziņojis par savu uzvaru Luhanskas reģionā. Šī teritorija (par kuru krievi cīnās jau kopš 2014.gada) tagad atkal esot „pie krieviem“. Tikmēr gubernators Serhijs Haidajs apgalvo, ka okupētajā zonā Lisičanskā un Severodoņeckā esot ap 18 000 civilpersonu, kas nav evakuētas. Kremlis turpina graut visu ar lielgabaliem.

Uzbrukumi turpinās arī Melnās jūras piekrastē. Var redzēt, ka Vladimiram Putinam nepietiek ar Sočiem, viņam vajag visu (ukraiņiem piederošo) Melnās jūras piekrasti. Tieši tāpat kā Pēterim I savulaik vajadzēja zviedru-somu teritorijas savai Pēterburgai. Ja liedaga krieviem pašiem nav, tad to gribas atņemt zviedram, somam vai ukrainim. Šī iemesla dēļ krievi iekarojuši Abzhāziju, jo gribas to Picundu sev. Tāpēc pašlaik notiek skarba bombardēšana Mijolajivā. 65 km no Melnās jūras. Līdz Hersonai, kas jau krievu rokās, tur apmēram 100 km. Var prognozēt, ka nākošais mērķis sagraušanai būs Doņecka. Pagaidām tas krieviem neizdodas, jo tur ir ļoti spēcīga ukraiņu aizsardzība. Ja krievi ķersies klāt Doņeckas sabombardēšanai, tad būs grūti noturēt jau iegūto Luhansku. „Ukraiņi atkāpās Luhanskā, bet sagādāja krieviem pamatīgus zaudējumus. Tāpēc šī taktiskā spēle var turpināties“, – konstatē kara procesu eksperts, pulkvežleitinans Joakims Pasikivi

Starptautiskā olimpiskā komiteja palielinās savu atbalstu ukraiņu sportam. No 2,5 miljoniem uz 7,5 miljoniem dolāru. Lai atbalstītu Ukrainas piedalīšos nākamajās olimpiskajās spēlēs Kortina-Milānā 2026 un Parīzē 2023. Tas, ka Krievijas un Baltkrievijas vienības tiks boikotētas paliek spēkā. Zeļenskis publisko traģisku ziņu par to, ka 89 augsta klases ukraiņu sportisti un treneri ir gājuši bojā frontē „Nedrīkstam pieļaut, ka teroristu valsts izmanto sportu, lai bīdītus savas poliskās intereses un liktu lietā sportu savai propagandai“, – uzsvēra Ukrainas prezidents.

Lugano (šveicē) sākusies konference, kas būs veltīta Ukrainas atjaunošanas tēmai. Pagaidām tiek rēķināts, ka tas izmaksās 750 miljardi dolāru.