Krievu kuģi aizbēguši no Krimas

Krievu Melnās jūras flote turpina bēgšanu no Krimas. Ukraiņi ar jūras droniem ir viņus pārbaidījuši. Satelītu attēli rāda, ka lielākā daļa karakuģu (uz kuriem izvietotas tālās darbības radiusa raķetes Kalibr), vairs neatrodas Krimas tuvumā. (ISW) 

Jūrā ukraiņiem veicas labāk nekā uz sauszemes. Lai gan nekāda vērā ņemama kara flote viņiem pašiem nav, uzbrukt krievu karakuģiem un zemūdenēm dokos ukraiņi prot.  Tāpēc krievu karakuģi pašlaik slēpjas maksimāli tālu no Ukrainas robežas – Novorosijskā. 

Tātad –  ir aizbēguši.

Pašlaik krievi steidzas izveidot sev jaunu, rezerves kara bāzi okupētajā Gruzijas teritorijā Abhāzijas Očamčirē. Šo faktu apstiprinājis arī okupācijas varas ieliktenis jeb pašpasludinātās Abhāzijas prezidents Aslans Bžanija.  

Esmu bijusi Abhāzijā. Tā ir ļoti maza teritorija pie Melnās jūras, faktiski daļa no Gruzijas. 1993. gadā tā „pasludināja savu neatkarību“, jo 2008.gada iebrukuma rezultātā šo teritoriju Krievija iekaroja sev tāpēc, ka  Putins ir apsēsts ar Melnās jūras piekrasti, kuru viņam ļoti vajag “pievienot Krievijai“.  Lai savu okupāciju varētu kā attaisnot, Krievija noorganizēja tur līdzīgas „vēlēšanas“ kā Krimā. Neviena valsts neatzina Abhāzijas neatkarību, izņemot Krievija. Atbilstoši ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūcijām, Abhāzija ir Gruzijas daļa gan toreiz, gan tagad. Taču krievi to ir iekarojuši un tagad veido sev tur kara bāzi. Tas nozīmē, ka uz turieni krievi pārsviedīs visu savu atlikušo Melnās jūras floti. 

Krievu jūras neveiksmju dēļ, šogad ir bijis iespējams eksportēt pa jūras ceļu daudz vairāk Ukrainas graudu nekā to varēja izdarīt pērn. 

Lai ukraiņi varētu turpināt šo krievu triekšanu projām, ir nepieciešami tālās darbības ieroči. 

Pagājušajā naktī no krievu puses turpinājās Ukrainas graušana. Šoreiz ar 274 granātām Hersonas virzienā. (TT)

Dānija tikko iegādājusies no zviedriem kāpurķēžu bruņu transportlīdzekļus (Combat Vehicle 90)  par 1,8 miljoniem kronu.  Tie tiks dāvināti ukraiņiem. (TT)

Vēl pāris labas lietas: ar 2024. gada 1. janvāri būs aizliegts pārdot krievu dimantus un to izstrādājumus Eiropas Savienības valstīs. Tas ir diezgan ienesīgs Putina peļņas lauciņš, kas beidzot tiek ierobežots. Aizliegts būs arī pārdot un tirgot citas krievu izejvielas un preces, ieskaitot čuguna, vara stieples un caurules. Nākamgad ieviestas sankcijas vēl pret daudziem krievu uzņēmumiem, oligarhiem un politiķiem. (TT) 

1 comments

  1. Piesaucot Abhāziju Jūs esiet aizmirsuši abhāzu diasporu, tā joprojām mitinās aizjūru teritorijās. Jau astoņdesmito gadu sākumu tur notika procesi, kas bija vērsti pret Gruziju un tās centieniem nepieļaut emigrācijā esošās abhāzu diasporas tiesību atjaunošanu uz īpašumu. To var salīdzināt ar LR notikušajiem procesiem deviņdesmitajos gados.

    Patīk

Leave a Reply