Brīdinājums Lieldienu nedēļai

Šorīt sagrauta trīs stāvu ēka Kijivas centrā.  Tas noticis krītot atlūzām no notriektajām Krievijas raķetēm. (Reuters) Pieci guvuši ievainojumus, divi hospitalizēti. Šis ir trešais masīvākais krievu uzbrukums galvaspilsētai pēdējo piecu dienu laikā. (TT)

Šonakt bez elektrības palikusi arī Odesa. Krievu dronu uzbrukuma rezultātā. Vienpadsmit ievainoto Mikolajivā. (TT)

Pamazām strāvas piegādi Odesā atjauno. Šobrīd jau esot labāk, lai gan daudzi pašlaik uzlādē savus telefonus veikalos vai iestāžu telpās. (DN)

Maskavā turpinās Putina teātris ap teroristu aizturēšanas procedūru. Pēc traģiskā uzbrukuma koncertzālei Maskavā, Kremlis visiem lika saprast, ka turpmāk pareizi ir piesiet vainu ukraiņiem nevis islāmistu teroristiem. Tāpēc jau vakar Krievijas Ārlietu ministrija nešauboties paziņoja, ka ienaidnieks atrodoties tikai un vienīgi Kijivā. Šodien Kremlis pēkšņi reaģē citādi un atzīst, ka esot iespējama arī saistība ar IS. Vakar vakarā Francija pārgāja uz „augstāko trauksmes līmeni“ pretterorisma aizsardzībā un tas nozīmē, ka musulmaņu teroristu uzbrukumi var atkārtoties, īpaši tagad – Lieldienu laikā.

Kā vērtējams Putina teātris ap teroristu aizturēšanu Maskavā? Tur aizturēti it kā četri tadžiki. Divi spīdzināti publiski: ievietojot internetā videoainas no auss nogriešanas akcijas un upura miesas raustīšanas ar elektrību. Izskatās, ka šo atriebi nerealizē policija, bet kaut kādi pašdarbnieki-patrioti. Tā nemēdz rīkoties šādos gadījumos civilizētā valstī. Trešo liecinieku tiesas zālē ieveda invalīda krēslā, jo viņš vairs nav spējīgs paiet. Pēdējās ziņas no Maskavas liecina, ka tikai divi aizturētie esot no Tadžikstānas. 

Jāpiezīmē, ka Tadžikistāna dzīvo un vienmēr ir dzīvojuši musulmaņi un organizācijai Islāma Valsts jau sen ir izdevies tur izveidot savu reliģisko aktīvistu bāzi. (The Guardian)

Tadžiku reliģiozie teroristi jau iepriekš ir piedalījušies šādos asiņainos terorisma aktos. Piemēram masu slepkavībā Irānā, kur atentāta rezultātā bojā gāja ap 100 cilvēku seru mītiņa apstākļos. Spridzinātāji bijuši tadžiki. 

Maskavas atentāta organizēšanu ir jau uzņēmusies teroristu organizācija „Islāma valsts“ jeb IS. Vēl precīzāk – Islāma valsts Korosanā, kas izvietota Afganistānas ziemeļu daļā. Tā kā šī organizācija ir ļoti aktīva un bieži rīko atentātus, tad tajā ir infiltrēts zināms skaits aģentu, kas sistemātiski informē Eiropas izlūkdienestus par organizācijas plāniem rīkot grautiņus ārzemēs. Šī iemesla dēļ 6. martā krieviem tika pavēstīts, ka būs šāds teroristu uzbrukums Maskavā vai Pēterburgā. Putins to neņēma vērā. Zviedza par to. Taču citur Eiropā šīs vēstis ņem par pilnu un rēķinās, ka no Uzbekistānas un Tadžikstānas var ierasties ticības apsēsti teroristi, kuru mērķis ir iedzīt bailes kristiešos.  

Šajā iedzīvotāju gripā vienmēr ir bijusi nepatika pret centrālo varu Krievijā un pret Krievijas izdarīšanos Sīrijas karā, nostājoties Asada pusē. Tā kā Putinam nav laika par to domāt, jo visi spēki aiziet ukraiņu apšaušanai, tad Krievija pašlaik ir ļoti ērts džihādistu mērķis. 

Vai viņi varētu uzbrukt arī mums? Latvijā? Jā, varētu, šādu iespēju nekad nevajadzētu izslēgt.  Piemēram, uzbeks Rakmats Akilovs pirms dažiem gadiem ar zagtu smago mašīnu nobrauca pa gājēju ielu Stokholmas centrā un paguva nogalināt un sakropļot cilvēkus, kas pārvietojās pa gājēju ielu piektdienas pēcpusdienā.  Vēlāk viņš šo nodarījumu nenožēloja un cietumā atzinās, ka vajadzējis nogalināt vēl vairāk upuru.  

Ko pagaidām zinām par aizturētajiem četriem Maskavā?  Invalīda ratiņos sēž sadauzītais 19.gadus vecais viesstrādnieks no Tadžikstānas. Ar nogrieztu ausi ir 30 gadus vecs tadžiks. Arī viesstrādnieks. Vēl divi ir : 25 gadus un 32. gadus veci vīrieši. Nezinām kas viņi ir. Nedomāju, ka ukraiņi, drīzāk – afgāņi. Kremļa kanāli par katru cenu vēlas iestāstīt, ka bēgot teroristi esot centušies nonākt Ukrainā, lai gan šķērsot šo robežu nemaz nav viegli un vienkārši. To pārbauda un tā ir mīnēta zona. 

Norvēģijas drošības policija PST šodien brīdināja, ka Rietumeiropā esot iespējami teroristu uzbrukumi Lieldienu laikā. Tāpēc policisti šonedēļ būs bruņoti un saglabās šo statusu līdz 2. aprīlim.  (TT-NTB)      

Leave a Reply