„Cēzar“ dodas uz Ukrainu 

Šodien Krievijas uzbrukumos Harkivai ievainoti četri civiliedzīvotāji (AFP.) Naktī notriekti 10 no 13 Krievijas uzbrukuma droniem.  Krievija apgalvo, ka netālu no pierobežas pilsētas Belgorodas, esot notriekuši 18 Ukrainas raķetes. Tur ievainots viens cilvēks. Pagaidām šiem apgalvojumiem nav apstiprinājuma. (TT)

No 1. decembra līdz 29. februārim Krievijas bruņotie spēki esot izpildījuši nāvessodu vismaz 32 sagūstītiem Ukrainas karavīriem (SVT). Saskaņā ar ANO datiem, tas esot daudz vairāk nekā iepriekšējos kara periodos. (SvD)

Francija varēs drīzumā piegādāt Ukrainai 78 vienības no artilērijas sistēmas CAESAR (Camion équipé d’un système d’artillerie). Tā ir ar artilērijas sistēmu aprīkota automašīna, kurai uzmontēta 155 mm haubice.

Francijas aizsardzības ministrs Sebastjēns Lekornu preses konferencē paziņoja, ka starp Franciju, Ukrainu un Dāniju ir panākta vienošanās par sistēmu finansēšanu, kas ļaus Francijai „ātri piegādāt” visu ukraiņiem. (AP, TT). 2022. gadā Francija piegādāja 18 CAESAR Ukrainai, lai atvairītu krievu iebrukumu. 2023. gada janvārī arī Dānija paziņoja par 19 šādu iekārtu piegādi Ukrainai.

Pēc terorakta Maskavā, vairākās Eiropas valstīs ir nolemts pastiprināt drošību Lieldienu brīvdienu laikā. Itālija pirmdien paziņoja, ka Lieldienu brīvdienās tiks nodrošināta pastiprināta policijas klātbūtne „jutīgās” vietās, piemēram, tūrisma objektos. Arī Francija nolēmusi paaugstināt terorisma draudu līmeni līdz visaugstākajam. Tas nozīmē, ka būs vairāk policistu publiskās vietās, piemēram, lidostās, dzelzceļa stacijās un reliģiskos objektos.(SvT)

Francijas prezidents Emanuels Makrons jau informējis savus tautiešus, ka teroristu grupējums ISIS pēdējos mēnešos ir mēģinājis veikt uzbrukumus arī Francijā.

Bruņota policija patrulēs arī Norvēģijā.  Vairāk policistu šonedēļ uz ielām būšot arī Belgradā. Zviedrijas trauksmes līmenis šobrīd ir nr. 4 (piecu punktu skalā) (SvT)

Krievijas tiesa ir piespriedusi sešu gadu cietumsodu grupas Pussy Riot dalībniecei Ļusjai Šteinai par kara kritiku. (Reuters) Runa ir par viņas ierakstu mikroblogā X, kurā teikts, ka „Krievijas karavīri bombardē ārvalstu pilsētas un nogalina tur cilvēkus”. Tā kā krievu armiju kritizēt nedrīkst un ir aizliegts izteikties par to nievājoši vai ar sašutumu, tad Ļusjai par šo izteikumu tagad draud 10 gadi Krievijas cietumā. Labi, ka viņa pašlaik dzīvo ārzemēs un tāpēc tiek tiesāta neklātienē. (DN)

Leave a Reply