Turpinās Putina kara eksports uz Izraēlu

Šonakt Putinam izdevās sarīkot vēl vienu Ukrainas kara „slīcināšanas“ pasākumu. Sakūdot Irānas reliģisko vadību bruņotam uzbrukumam Izraēlai. Tas tiek darīts tāpēc, lai vēl vairāk pievērstu amerikāņu interesi notikumiem Izraēlā. Liekot viņiem aizmirst karu Ukrainā un palīdzību ukraiņiem. Tas ir Putina interesēs. Jo vairāk pasaule sašutīs par notikumiem Izraēlā un palīdzēs Telavivai, jo mazāk enerģijas paliks pāri Ukrainai, un viņa armija iekaros lielākas teritorijas pie Časivjaras. Otrs apstāklis ir lielais krievu emigrantu skaits Izraēlā. Viens no lielākajiem bēgļu viļņiem no Krievijas (pēc Ukrainas kara sākšanās) bija tieši uz Izraēlu. Tur pašlaik atrodas arī vairums blogeru un alternatīvo, opozīcijas mediju krievu valodā. Putinam sagādā prieku pārvērst šo cilvēku dzīvi par elli citādi drošajā un attīstītajā Izraēlā. Tāpēc viņš arī turpmāk kūdīs savus sabiedrotos palestīniešus un viņu atbalstītājus Izraēlas graušanai.

Pagaidām viņam tas izdevās ar Palestīnas atbrīvošanas organizāciju (Hamaz), kuras oficiālais „sēdeklis“ jau kopš 60.gadu sākuma ir Maskavā. Tieši Putina dzimšanas dienā Hamaz (oktobrī) sāka uzbrukumu Izraēlai. Tagad tiek uzmundrināta Irānas iesaiste militārās akcijās Izraēlā. Tāpēc šonakt Irāna uzbruka Izraēlai tieši pēc tās pašas shēmas, kuru Putins izmanto uzbrukumiem Ukrainai katru dienu : vispirms droni (kas nokausē pretgaisa aizsardzības sistēmu), pēc tam – raķetes.  

Tātad šonakt Irānas Revolucionārā gvarde, izmantojot dronus un raķetes, veica uzbrukumu Izraēlai. Šī esot bijusi atbilde uz “Izraēlas noziegumiem”. Uzbrukums notika apmēram 02.00 naktī. Lielākā daļa no 300 raķetēm esot izšautas no Irānas, bet dažas arī no Irākas un Jemenas (New York Times). Tiek ziņots, ka Izraēlas ziemeļos sprādzienus izraisīja arī raķetes, kas tika izšautas no Libānas, kur darbojas teroristu paramilitārā organizācija Hezbollah. Nav ziņu par lieliem postījumiem ēkām vai upuriem Izraēlā. Nelielus bojājumus guvusi Nevatimas militārā bāze (Izraēlas dienvidos), kāda meitene nogādāta slimnīcā. Izraēlas bruņotie spēki apgalvo, ka “99 %” no droniem un raķetēm, kas naktī tika mērķēti uz valsti, esot notriekti. 

Anonīmi avoti ziņu aģentūrām Axios un CNN norādīja, ka Netanjahu esot informēts par to, ka Baltais nams neatbalstīšot Izraēlas pretuzbrukumu Irānai. Šī ir pirmā reize, kad Irāna no savas teritorijas palaiž dronus un raķetes uz Izraēlu. Izraēlas aizsardzībā  šonakt bija iesaistījušās : ASV, Apvienotā Karaliste un Francija. (DN)

Tikmēr krievi Ukrainā virzās tuvāk Časivjarai. Pēc viņu plāna šis ir nākamais iekarojamais objekts. Tieši tāpat kā Bahmuta un Avdijivka, kas jau ir okupētas. Pašlaik Časivjara tiek iznīcināta ar raķešu palīdzību „no augšas“, lai no tās paliktu pāri tikai drupas. Martā tika runāts, ka šeit gaidāma liela krievu ofensīva. Taču šonedēļ kāds NATO avots Ukrainas laikrakstam “Pravda” pastāstīja, ka krieviem neesot nedz cilvēku, nedz ekipējuma lielā uzbrukuma realizēšanai. „ Agrāk tika daudz runāts par Krievijas mobilizāciju un ofensīvu pret Kupjansku, Kremninu un citām apdzīvotajām vietām Ukrainā. Šāds uzbrukums nav noticis. Izskatās, ka šī ideja ir apstājusies, vai nav īstenojusies. Domāju, ka tieši tāpat ir arī šajā gadījumā. Lai sasniegtu Časivjaru, pārdesmit kilometru attālumā, krieviem būs vajadzīgs vismaz gads“, – secina Joakims Pāsikivi. Izskanējušas idejas par to, ka Harkova varētu kļūt par otru krievu uzbrukuma mērķi. Taču šādam „pasākumam“ arī būtu nepieciešama liela loģistikas operācija un daudz lielāks karavīru skaits krievu pusē, – uzskata Joakims Pāsikivi. „Pagaidām Kremlis  cenšas iznīcināt pilsētu ar bombardēšanu no gaisa un radīt situāciju, lai šajā teritorijā neviens nespēj izdzīvot. Pamet to un atstāj okupantiem“- domā Pāsikivi. (SVT)

Berlīne vakar paziņoja, ka Vācija tomēr nosūtīs Ukrainai vēl vienu pretgaisa aizsardzības sistēmu “Patriot”, lai stiprinātu Ukrainas aizsardzību. (AFP)

Attēlā : nakts uzbrukums Izraēlai (DN)

Leave a Reply