Gaisa balonu palaišana

Vakar Kremlis mūs visus piespieda piedzīvot vienu no klasiskiem PR (publisko attiecību) paņēmieniem ar nosaukumu– “balonu palaišana“.  Tas nozīmē – izplatīt sensacionālu ziņu un paraudzīties kā “tauta“ uz to reaģēs. Tas izskatījās tā: no rīta Kremlis (Aizsardzības ministrija savā oficiālajā vietnē) paziņoja, ka krievi no savas puses mainīs jūras robežu ar Somiju un Lietuvu. Putins vilks šo līniju citur, iekšā kaimiņvalstu jūras teritorijā. Tiekot pārskatītas kartes un viss. Vakar vēlu uzzinājām, ka tas bijis joks. Nodoms esot bijis pārbaudīt, kā uz to reaģēs NATO. (SVD) „Jokošana“ Staļina stilā ir Putina stihija. Jau pieredzējām to Abhāzijas, Doņeckas zonas un Krimas aneksijā, taču toreiz ārpasaule nereaģēja. Izlikās Vovas palaidnības nemanām. Tagad iestājušies citi laiki un “jokošanu” viņš vairs nevar pabeigt veiksmīgi. Robežas tomēr netikšot mainītas. Taču, pat mūsu Edgars Rinkēvičs un Baiba Braže jau paguva par to sašust un izteikties. Šis varēja būt iemesls krieviem jauna militāra konflikta radīšanai. Izskatās, ka Baltijas jūrā viss pagaidām mierīgi. 

Krievi zvēr, ka pārņēmusi kontroli pār ukraiņu Kliščivkas ciemu. Šo apgalvojumu

grūti pārbaudīt, jo Ukraina nav komentējusi. Kļiščivka atrodas uz dienvidiem no Bahmutas pilsētas, un pirms kara tajā dzīvoja aptuveni 500 iedzīvotāju. Pagājušā gada janvārī Kremlis pārņēma kontroli pār šo apdzīvoto vietu, bet rudenī ukraiņiem to izdevās atkal atgūt atpakaļ.

Savukārt citā –  krievu Belgorodas virzienā ukraiņi turpina uzbrukt netraucēti. (AFP) Pēc vietējā gubernatora teiktā, viens cilvēks esot nogalināts un vairāki citi ievainoti. Gubernators Vjačeslavs Gladkovs sacīja, ka virs Belinkoje ciemata, kas atrodas Krievijā aptuveni 1,5 km no Ukrainas robežas, esot notriekti vairāki ukraiņu droni. (TT)

Krievijas drons vakar nogalinājis Ukrainas policistu, kurš evakuēja civiliedzīvotājus no kādas kopienas Harkovā, ziņo AFP. Otrs policists ievainots. Krievu uzbrukums noticis, kad Krievijas spēki apšaudījuši policijas automašīnu.

Čečenija esot gatava nosūtīt “tūkstošiem jaunu karavīru” uz fronti Ukrainā. 

Pēc Kadirova teiktā, aptuveni 43 500 čečenu karavīru jau esot piedalījušies kaujās Ukrainā. (DN)

Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs apgalvo, ka netālu no Pokrovskas pilsētas Doņeckas apgabalā atkal notriekuši Krievijas iznīcinātājs Su-25. (Kyiv Independent) Ja informācija ir pareiza, tad šī ir jau piektā notriektā krievu kara lidmašīna maijā. 

Seši ukraiņu bērni no Krievijas atgriezušies atpakaļ savās ģimenēs, ziņo Krievijas valsts aģentūra TASS. Šo procesu panākusi Katara, kas nodarbojas ar nozagto ukraiņu bērnu atgriešanu atpakaļ dzimtenē, pie vecākiem. Ukraina uzskata, ka Krievija kopš kara sākuma, ir nelikumīgi nolaupījusi vairāk nekā 19 000 ukraiņu bērnu. (TT)

Leave a Reply