Kara bungas un reālie fakti

“Krievijas robeža nebeidzas pie Doņeckas vai Luhanskas. Mēs iesim daudz tālāk”, – vakar konstatēja Sergejs Lavrovs, Krievijas ārlietu ministrs. Amerikāņi ir pārliecināti, ka Krievijas pirmais pasākums būs okupēto Ukrainas teritoriju aneksija. Tātad tēlošana, ka šī zeme tagad skaitīsies Krievija.  

Vakar krievu aviācija bombardēja Ukrainas dienvidus un austrumu zonu. Pieci cilvēki Ukrainā atkal nogalināti un 16 smagi ievainoti. 

Britu izlūkdienests publiskojis informāciju, ka krievu panākumi ir ļoti minimāli un ukraiņiem ir izdevies noturēt frontes līniju pie Doņeckas. “Pagaidām krievu panākumi ir ļoti ierobežoti, nekas neliecina, ka notiktu kāds pārsteigums vai varētu konstatēt panākumus“, – atzīst arī Joakims Pasikivi. 

Neraugoties uz šie faktiem, Krievija turpina forsēt savu uzvaras retoriku. Ja paklausās Lavrova runas, tad liekas, ka tūliņ visa Ukraina jau būs iekarota (RIA Novosti), bet tā faktiski nav. Joakims Pasikivi neredz iespēju Krievijai palielināt savu uzbrukumu diapazonu. „Ja viņi vēlas patiešām strauju ofensīvu, tad jāsāk masu mobilizācija Krievijā. Pašlaik mēs redzam tika ļoti novājinātu Krievijas karaspēku un pārspīlēti optimistisku kara retoriku Maskavā. Nekas no tā neatbilst reāliem faktiem“, – konstatē eksperts. 

Vienlaikus krievi gatavojas okupēto teritoriju aneksijai pēc Krimas shēmas (BBC). Tiek pieļauts, ka krievi lielā steigā septembrī rīkos referendumus par pievienošanos Krievijai Zaporižjē, Hersonā, Luhanskā un Dņeckā. Okupētajā zonā pašlaik tiek stutēti augšā „varas aparāti“, pēc tam tiks ieslēgtas rusifikācijas sviras, taču nekas no tā neizdosies tā kā Kremlis ir ieplānojis (John Kirby)   

Attēlā – ar sarkanu iekrāsotās zonas ir krievu okupācijas reģions. Dzeltenie aplīši – smagākās kauju vietas vakardien un šodien.      

Leave a Reply