Viltības un slēgtās robežas

Krievijai nācies ķerties pie dažādām viltībām, lai maldinātu ukraiņus. Piemēram, okupētajā Krimā, uz Kirovskas lidlauka betona plāksnes ir uzzīmēts iznīcinātāja attēls. Līdzīgi attēli pašlaik zīmēti arī 12 citās kara lidostās. „Tas parāda, cik ļoti krievi ir noraizējušies par turpmākajiem Ukrainas uzbrukumiem un savu nespēju tos atvairīt,” – raksta Lielbritānijas aizsardzības ministrija sociālā medija platformā X. Tā kā šajos attēlos regulāri „nosēžas“ Krievijas helikopteri, tad krievu maldināšanas mēģinājums ar to arī ir pilnībā sagrauts.  Var redzēt, ka lidmašīnas ir uzzīmētas. To saprot arī ukraiņi. Smejas briti.

Šis nav pirmais abu pretinieku mēģinājums apmānīt otru karojošo pusi. 

2022. gada augustā laikraksts The Washington Post ziņoja, ka Ukraina ar viltu „pierunājusi“ Krievijas spēkus uzbrukt ASV raķešu artilērijas sistēmas Himars koka modeļiem. Mērķis bija panākt, lai tie izniekotu dārgās raķetes uz viltus mērķiem. Krievijas kaujas droni, veicot izlūkošanu, nespēja atšķirt manekenus no īstām ieroču sistēmām un nosūtīja informāciju par koka maketu pozīcijām Krievijas kuģiem Melnajā jūrā. Tie arī uzbruka ukraiņu „dekorācijām“ ar savām dārgajām raķetēm.

2023. gada rudenī laikraksts Wall Street Journal apmeklēja Ukrainas uzņēmumu Metinvest, kas ražoja „manekenus“ valsts militārajiem spēkiem. Tos izsgatavo no cietajām putām un metāllūžņiem. Tie ātri samontējami kaujas laukā. Piemēram, rūpnīcas strādnieki izgatavoja piepūšamās Patriot pretgaisa raķetes, Himars raķešu artilērijas sistēmu un Leopard 2 tankus no sintētiskā zīda. Tanku varēja salocīt mugursomā, un tā piepūšana aizņēma desmit minūtes.

„Kad mēs izvietojam šos mānekļus gar noteiktām frontes daļām, tie piesaistīja ienaidnieka uzmanību,” – amerikāņu laikrakstam stāstīja kāds ukraiņu rūpnīcas strādnieks.

Asociētais profesors Markuss Jēransons norāda, ka karā jau sen tiek izmantotas maldinošas metodes. Mērķis ir iegūt priekšrocības, pārsteidzot ienaidnieku. „Lai novērstu pretinieka uzmanību no īstiem ieročiem un piespiestu izšķērdēt munīciju, tiek radīti manekeni vai viltus mērķi“. Metodes ir izrādījušās efektīvas tikai tad, ja darbs tiek prasmīgi koordinēts.

Par krāsotajām gleznām Kirovskas lidlaukā Jēransons nav sajūsmā. Protams, ka tas ir mēģinājums piespiest ukraiņus izšķiest savu ierobežoto munīciju bezjēdzīgiem mērķiem. Taču nešķiet, ka ukraiņi šīm „ēsmām“ patiešām noticēs. 

Krieviem līdz šim esot  bijusi labi izstrādāta maldināšanas doktrīna, kas palīdzējusi pārsteigt ienaidnieku. Tā bija viņu cīņas galvenā sastāvdaļa Otrajā pasaules karā. Funkcionēja padomju vadītajā iebrukumā Čehoslovākijā 1968. gadā, iebrukumā Afganistānā 1979. gadā, karā Gruzijā 2008. gadā un Krimas pussalas okupācijā 2014. gadā. Taču Ukrainas kara laikā krieviem ar šo nav veicies tik pat labi kā tas bija agrāk ,  – tā uzskata Jēransons.

Ukrainai, kas arī pati ir padomju „maldināšanas doktrīnas“ mantiniece, padodas viss labāk. Piemēram, 2022. gada septembrī viņiem izdevās noslēpt savu spēju paralēli veikt divas ofensīvas, virzoties uz Hersonu un vienlaikus veicot zibens uzbrukumu Harkovas apgabalā.

Kāpēc ukraiņi līdz šim ir bijuši labāki nekā krievi?

„Domāju, ka viņiem ir elastīgāka organizācija, kas nav tik lejupvērsta (hierarhiska) kā Krievijas armijā. Viņi piedalās aizsardzības karā, ir vairāk motivēti ātri izmantot iespējas, un viņu organizācija ir daudz decentralizētāka“,- uzskata Joransons. (DN)

Šonakt Krievijas uzbrukumos nogalināti vismaz pieci cilvēki, no kuriem trīs bija glābēji (AFP) 

Francijas aizsardzības ministrs Sebastjēns Lekornu runājis ar savu Krievijas kolēģi Sergeju Šojgu par teroristu uzbrukumu koncertzālei Maskavā. (Francijas Aizsardzības ministrijas paziņojums). Lekornu aicinājis Krieviju nekavējoties nolikt ieročus un izbeigt uzbrukumu Ukrainai. „Francija turpinās atbalstīt Ukrainu tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams“ – uzsvēris Lekornu. (TT) 

Somijas robeža ar Krieviju arī turpmāk būs slēgta. (TT)

Leave a Reply