NATO ostas Gotlandē un Liepājā

Ukraina iznīcinājusi sešas Krievijas kara lidmašīnas Morozovskas gaisa spēku bāzē.  

Pavisam tur esot bojāti astoņi iznīcinātāji. 20 armijnieki ievainoti. Bāze atrodas Rostovas apgabalā, kas, kā apgalvo Krievija, naktī un no rīta tikusi pakļauta plašiem ukraiņu dronu uzbrukumiem (AFP, TT). Krievijas Telegram kanālos ir izplatīti vairāki videoklipi, kuros it kā redzams šis uzbrukums. Video filmēts no kāda Morozovskas dzīvojamajā rajona loga, un kamera tiek tieši vērsta pret gaisa spēku bāzi.

Krievijas bruņotie spēki lielās, ka esot iebrukuši Časivjaras pilsētā. Šī informācija nāk no Krievijas medijiem, kas atsaucas uz okupācijas vadību Doņeckas apgabalā. (Reuters) Diemžēl nevienam neatkarīgam avotam to nav izdevies apstiprināt.  

Ukraina šorīt noliedza, ka krievi būtu ieņēmuši šo piepilsētu, taču paziņoja, ka tur notiekot smagas kaujas un situācija esot ļoti sarežģīta. 

Marta sākumā Časivjara tika nosprausta kā nākamais Krievijas uzbrukumu mērķis.(DN)

Krievijas Ārlietu ministrija šodien bija ļoti sašutusi par Zviedrijas „plāniem izveidot NATO bāzi Gotlandē”. Šāds zviedru projekts no Kremļa puses tika nosaukts par „provokāciju, kas pārvērstu Baltijas jūru par ģeopolitiskas konfrontācijas zonu.”(Ria, Reuters). Pēc krievu domām tad veidotos risks arī pasažieru transportam Baltijas jūrā.  Pašiem zviedriem šāds krievu paziņojums ir jaunums. Nav arī skaidrs kur šāda informācija ir „savākta“. Izskatās, ka tā ir izdomāta Kremlī. Oktobrī Zviedrijas liberāļi atbalstīja ideju par pastāvīgu NATO bāzi Gotlandē, savukārt pārējās partijas bija pret šādas bāzes izveidi miera apstākļos. 

Kā ir patiesībā? Reālā situācija ir tāda, ka Zviedrija patiešām ir ieplānojusi Gotlandē izbūvēt rezerves ostu militārām vajadzībām. Šī osta, kuru plānots pabeigt līdz 2030. gadam, vajadzības gadījumā varēs tikt izmantota arī NATO spēkiem. Pati alianse grasās finansēt Liepājas ostas izbūvēšanu. To mēs uzzinājām šodien un tas ir lieliski. Lai gan arī zviedri var būvēt savā Gotlandē ko vien vēlas un Putins var „pastāvēt pie ratiem“ ar saviem labajiem ieteikumiem kā zviedriem pareizāk dzīvot.    

NATO beidzot ir izraidījusi Krievijas personālu no aizsardzības alianses štāba. Ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs to tikko paziņoja intervijā Vācijas laikrakstam „Bild“.

„Mēs atklājām, ka viņi (krievi) bija iesaistīti darbībās, kas patiesībā nebija diplomātisks darbs, bet gan izlūkošanas darbs,” – viņš teica avīzes reportierim.

Pēc Stoltenberga teiktā, alianse veic īpašus pasākumus, lai kavētu Krievijas izlūkdienestu darbību Rietumeiropā. (DN)

Leave a Reply