Spiegu lidmašīna un Starlink

Zviedrijā, iepretī Latvijai (Blekingē), šodien pamanīta Krievijas spiegu lidmašīna. To „sagaidīt“ pacēlās viens zviedru kaujas Jas 39 Gripen un divi Vācijas Luftwaffe iznīcinātāji.

„Esam uz vietas un darām savu darbu,” – komentēja notikušo medijiem Zviedrijas gaisa spēku preses pārstāve Terēze Fagerstesta. Vācijas Luftwaffe X apstiprināja, ka kopā ar Zviedriju esot pārbaudījuši krievu lidmašīnas izdarības Gotlandes tuvumā. (TT)

Ukrainas drons šodien uzbruka Krievijas pilsētai Taganrogai, Azovas jūras ziemeļaustrumos (Telegram). Pirms mēneša Ukrainas drons uzbruka arī kara rūpnīcai Taganrogā. Tur atrodas arī kara lidlauks. (TT)

Šovakar Krievijas gaisa triecienos Ukrainā iznīcinātas divas enerģētikas iekārtas. (AFP) Nikolajevā un Odesas apgabalā. Tika pārrautas divas elektrolīnijas, izraisot īslaicīgu elektroenerģijas padeves pārtraukumu reģionā. Saskaņā ar Ukrainas gaisa spēku sniegto informāciju, Krievija naktī uz Ukrainas teritoriju nosūtījusi 17 dronus un trīs raķetes.(TT)

Ukrainas armijai nesen piegādāti Irānas ieroči. Tas ir ASV konfiscētais aprīkojums, kuru irāņi mēģināja nosūtīt saviem „idejiskajiem brāļiem“ –  hutu kustībai Jemenā. Taču amerikāņi to pārtvēra un tagad šie ieroči nonāks ukraiņu rīcībā. 

Ukrainai pašlaik trūkst munīcijas. ASV informē, ka Irānas krājumos esot vairāki tūkstoši automātisko ieroču, raķešu iekārtas, snaiperu šautenes un pusmiljons munīcijas.

„Šie ieroči palīdzēs Ukrainai aizsargāties pret Krievijas iebrukumu,” teikts ASV paziņojumā, uzsverot, ka ar tiem pietiekot, lai nodrošinātu veselas brigādes ekipējumu.

Saskaņā ar ASV sniegto informāciju, šie ieroči tika konfiscēti četros dažādos kontrabandas kuģos, kas pieder Irānas Revolucionārās gvardes dienestiem. (DN)

Krievijas spēki turpina karā izmantot Tesla miljardiera Īlona Maska interneta satelītu sistēmu Starlink. Wall Street Journal veiktā izmeklēšana pierāda, ka „melnā tirgus“ starpnieki nodrošina Starlink terminālu kontrabandu uz Krieviju. Agrāk jau bija aizdomas, ka krievi izmanto Starlink interneta sistēmu savā labā Ukrainā. To apstiprināja ieraksts, kurā divi Krievijas karavīri runā par Starlink termināļu ierīkošanu Ukrainas austrumos. Diemžēl precīzākas informācijas par to, kā krievi ieguva šo aprīkojumu, mums nebija. Tagad izskatās, ka Starlink terminālus krievi iepērk ārzemēs. The Wall Street Journal veiktā izmeklēšana atklāj, kā Krievijas spēki Starlink termināļu iegūšanai izmanto melnā tirgus starpniekus. (TT)

Laikraksts intervējis vienu no starpniekiem – “Oļegu”, kurš  ar interneta veikalu starpniecību iegādājies un tālāk  pārdevis duci Starlink termināļu krievu armijai, kas vēlāk nonākuši krievu rokās Ukrainas frontē. Krievijas starpnieki ASV iepērk aparatūru eBay un pēc tam kontrabandas ceļā ieved Krievijā. Oficiāli Starlink izmantošana Krievijā ir aizliegta.(DN)

Leave a Reply