Kremlis meklē nacistus Zviedrijā un atrod Astrīdu Lindgrēnu 

Speciāli TVNET

Maskavā sākta pret nacismu vērsta un zviedru “nacistus” atmaskojoša vides reklāmas kampaņa sabiedriskā transporta pieturās. Tajā tiek izmantotas ievērojamas zviedru vēsturiskas personas – bērnu grāmatu rakstniece Astrīda Lindgrēna, uzņēmējs un IKEA dibinātājs Ingvars Kamprāds, kinorežisors Ingmars Bergmans un Zviedrijas karalis Gustavs V, un tajā izmantoti citāti un frāzes no šo personību rakstiem un runām, kas liecinot, ka viņi esot nacisti. Iemesli šādai nomelnošanas uvertīrai varētu būt divi: Zviedrijas aktīvais atbalsts Ukrainai, bēgļu pieņemšana un vēlme iestāties NATO. Lai pakļautu tautu, ir jākompromitē tās zvaigznes.

Kampaņa pret Astrīdu Lindgrēnu

Kā tas iespējams, ka šajā melu kampaņā iekļauta tautā iemīļotā bērnu grāmatu rakstniece? Jā ir iekļauta, jo paņemts viņas citāts no dienasgrāmatas un izrauts no konteksta. Otrā pasaules kara laikā viņa savā dienasgrāmatā ir ierakstījusi apmēram šādi: „ un ja galu galā izrādītos, ka tā tas arī notiktu, tad es labāk saucu „Heil Hitler“ sava atlikušā mūža laikā, nevis akceptēju, ka krievi ierodas šeit Zviedrijā. Nevaru iedomāties neko pretīgāku”, – konstatē autore. Jā, šādi viņa ir emocionāli asi izteikusi savu viedokli par iespējamo krievu ienākšanu Zviedrijā un savu attieksmi pret to. Taču tas nenozīmē, ka viņa būtu Hitlera pielūdzēja vai naciste. Krievu propagandas autori ir ignorējuši datumu. Šis teksts datējams ar 1940.gadu. Toreiz abas agresīvās valstis Padomju Savienība un Vācija bija noslēgušas draudzības un sadarbības līgumu. Karš vēl faktiski nebija sācies, bet Astrīda neslēpa savas antipātijas pret Staļina diktatūru. Nedomāju, ka ar šis fakts ļauj mums  rakstnieci saukt par nacisti tā kā to atļaujas šīs kampaņas organizētāji. Domāju, ka šī ir ļoti uzskatāma nomelnošanas kampaņa ar mērķi -sagraut Krievijā pazīstamu zviedru autoritāti un labo slavu.

Tātad Astrīda Lindgrēna atļāvās 1940.gadā nostāties pret Staļina impēriju un tas nozīmē, ka viņa nostājās pret Krieviju. Ar to pietiek, lai pēc Putina loģikas viņa pārvērstos par “nacisti“ un viņas grāmatas būtu jāaizliedz lasīt krievu bērniem. 

Hobijvēsturnieks Putins

Krievijas prezidenta vēstures zināšana ir virtuves diskusiju līmenī. Viņa stāsti par to, ka Polija vainīga pie otrā pasaules kara izraisīšanas, ka Ukraina nav valsts un ukraiņi nav nācija, kā arī citi „atklājumi“ vairs smieklus neizraisa, jo šo iedomāto ideju rezultātā reāli mirst cilvēki Ukrainas frontē. Visi, vēsturē kaut cik izglītotie cilvēki, zina, ka šie “Putina atklājumi“ ir nepatiesība un murgi. Cits jautājums, kāpēc Kremlis tik aktīvi nodarbojas ar vēstures revizionismu. Tāpēc, ka ir vajadzīgs iemels, kas dotu iespēju attaisnot bijušo Padomju Savienības teritoriju atgūšanu. Ukrainas karš ir PSRS robežu atkarošanas procesa sākums. Šim mērķim noder visi „lielumi“ un vispiemērotākie ir vārdi, kas dziļi iestrādāti krievu cilvēka dvēselē. Viens no tādiem ir – „nacisms“. 

Vai spējam atšķirt apmelojumus no atmaskojumiem

Domāju, ka lielākā cilvēku daļa nespēj atšķirt. Masu publikai patīk uzzināt „sliktas lietas“ par populāriem cilvēkiem un šie izdomātie meli reizēm pielīp ciešāk nekā labie darbi. Tagad pēkšņi Karlsona, Pepijas un Brāļu Lauvassirdis autore izrādās „apkarojama naciste“, nevis cienījama rakstniece, pilsoniski aktīvs, nesavtīgs cilvēks, kas visu savu honorāru summu ieguldīja bērnu slimnīcas būvniecībā Stokholmā. Tā arī visu mūžu nodzīvojot pieticīgā dzīvoklītī trešajā stāvā. Taču aktīvisti Maskavā ir sākuši Zviedrijas kampaņu un būs ļaudis, kas uz šo „mēslu dušu“ pavilksies un „pacepsies„ uzraisītajā melu kampaņas smakā. Tagad visi, kas neder,  ir nacisti. Ieskaitot ebrejus. Jo kā norādīja Sergejs Lavrovs Itālijas televīzijas intervijā – ebreji mēdzot būt arī nacisti un visi to zinot. Kāpēc pēkšņi ebreji kļuvuši par nacistiem un antisemītiem? Tāpēc, ka atbalsta Ukrainu. 

Negribu iedziļināties no konteksta izrautos fragmentos, kas apsūdz Bergmani, Zviedrijas karali un IKEA dibinātāju Kamprādu, jo skaidrs ir viens – visi, kas Putinam nepatīk ir jāpārkrāso par nacistiem. Pēc viņa loģikas „nacisms“ ir ļoti ietilpīgs vārds un nozīmē – vissliktākais,  kas pasaulē var būt.  

Domāju, ka šī kampaņa ir Krievijas atbilde uz zviedru gatavību stāties NATO. Ja līdz šim zviedru sabiedrībā pastāvēja šaubas par to vai iestāties tomēr vajadzētu, tad Kreivijā izkārtie reklāmas plakāti noteikti noskaņos par labu NATO  arī aizdomīgos zviedrus.

Taču nevar izslēgt, ka Putins kaļ grandiozus jaunas militāras ofensīvas plānus, kuros ietilpst arī Zviedrijā.  Galu galā zviedru karogs ir tik ļoti līdzīgs ukraiņu nacionālajām krāsām. 

9.maija runas parādīs Putina kara nākošo pagriezienu pret pasauli, kas cerams nebūs uz ziemeļrietumiem.  

Fotogrāfijas autore kolēģe Anna Lena Laurēn. Reklāmas sludinājumu kāds pārsvītrojis ar krāsu. Uzrakstot: „Piedodiet!“ zviedru valodā.