Lidmašīnu krišana Krievijā

Visa veida miera sarunas starp Ukrainu un Krieviju būtu jāņem vērā. Tā uzskata Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeimss Kleverlijs (Sky News). Viņš pasvītroja, ka briti vēlas redzēt miera sarunu uzsākšanu pēc iespējas ātrāk. Sarunām ir jānotiek tā kā Ukraina vēlas. No Krievijas puses pagaidām neesot nekādu signālu, kas liecinātu par nopietnu apņemšanos izbeigt šo karu. Visa veida Kremļa retorika joprojām esot konfrontatīva, – uzsvēra Kleverlijs.

Novērojumi rāda, ka Ukrianas kara finansēšana nākamgad pamatīgi iesitīs par Krievijas kasi. Pagaidām karš paņem vienu trešo daļu budžeta, nākamgad šie tēriņi būšot vēl lielāki. (DN) 

Tas, ka Putins tomēr nespēj noturēt savā kontrolē okupētās Ukrainas teritorijas, kuras viņš nosauc par Krievijas sastāvdaļu, atstāj iespaidu uz viņa sabiedrotajiem. Šis apstāklis esot mazinājis viņa prestižu sabiedroto vidū. (ISW)

Ukraina realizējusi kārtējo veiksmīgo uzbrukumu krievu kontrolētajai Melitopolei, Ukrainas dienvidos. Melitopole ir krievu armijai svarīgs piegāžu komunikācijas punkts. Ja kritīs Melitopole, tad krieviem neizdosies noturēt Hersonas līniju un ukraiņi var doties Krimas virzienā. (DN)

Naktī uz svētdienu Odesai uzbruka krievu droni – kamikadzes, kas uzsprāgstot iet bojā. Rezultātā 1,5 miljoni pilsētas iedzīvotāju zaudēja elektropiegādi. (TT)

Eiropas Savienība vienojusies par nākamo atbalsta paketi Ukrainai 18 miljardu eiro vērtībā. Tā tiks izmaksāta aizdevumu veidā. Parāds ukraiņiem būs jāatdod ūnijai 10 gadu laikā. Ar šo Eiropas Savienība apiet Ungārijas iebildumus un bremzes. (DN)

Turpinās kaujas pie Bahmutas un uzbrukumi ar granātmetējiem Hersonai. Vakar miruši divi cilvēki šo uzbrukumu rezultātā. Tikmēr Putins ieradies valsts dienvidos, lai pabraukātos pa Krimas tiltu. (BBC) Kremļa video, kas datēts ar 5. decembri, var redzēt, ka Putins brauc Mercedes -Benz automašīnā pa Krimas (Kerčas) tiltu un visu laiku bažīgi raugās atpakaļ skata spogulītī. Savādi, ka krievu fīrers brauca vācu mašīnā, nevis savā Ladā vai Moskvičā. Šis ir politiski nekorekti. Proti – līderis nav lojāls savas valsts ražojumiem un vācu autoražotājs tiek kompromitēts. Pēc tam ierāpās smagajā mašīnā un rādīja, ka prot braukt pa tukšu tiltu. Komiski. 

Tikmēr citur Krievijā turpinās izmeklēšana lidmašīnu lietā. Mēģinot noskaidrot kāpēc septiņas kara lidmašīnas nogāzušās. Ekspertīze rāda, ka vainīgās esot rietumu detaļas, kuras sankciju dēļ krievi vairs nevar iegādāties. Tikko, decembra sākumā, avarēja Mig – 31 Primorskā, Sibīrijā, pie pacelšanas. Trīs mēnešu laikā septiņas krievu kara lidmašīnas saplīst? Jā, skaļākais notikums bija kara lidmašīnas Su -34 avārija, ietriecoties daudzdzīvokļu namā Jejskā. Tur bojā gāja 15 cilvēki. Avārijas iemesls – „aizdegšanās dzinējā“.  Pēc amerikāņu ekspertu domām, vainīga ir krievu nespēja sagādāt nepieciešamās rezerves daļas un instrumentus (Rand Corporation). Viktors Alksnis (mums labi pazīstamais pensionētais krievu lidotājs) tā nedomā. Krieviju sankcijas nekad nespēšot ietekmēt. Šī esot parastās kļūdas un viss. Visas detaļas esot vietējās un tikai Su-35 esot atkarīgs no ārzemju rezerves daļām (The Insaider). Citi eksperti ir pretējās domās un argumentē savu viedokli ar pierādījumiem. „Kopš sankciju ieviešanas, krievu „kara mašīna“ vairs nespēj funkcionēt bez traucējumiem. Tas attiecas ne tikai uz lidmašīnu detaļām, munīciju, bet arī raķetēm“- uzskata zviedru eksperts Peters Lindēns. 

Avārijas ir bijušas šādas: 

  • 11.septembrī SU-34 avarē Krimā, piloti katapultējas. Avārijas iemesli nav zināmi. 
  • 1.oktobrī kara lidmašīna noslīd no skrejceļa nolaižoties Belbekā, Krimā. Aizdegas.  
  • 9.oktobrī Su – 134 avarē pie Rostovas. Apkalpe katapultējas. Pāris stundas vēlāk tas pats notiek ar Su -25 pie Rostovas. Lidotājs iet bojā. 
  • 17.oktobrī 15 cilvēki mirst Su-34 avārijas rezultātā. Krītošā lidmašīna ietriecas daudzstāvu namā. Esot sācis degt motors. 
  • 23.oktobrī Su–30SM ietriecas (krītot) divstāvu ēkā Irkutskā. Sibīrijā. Abi lidotāji iet bojā. 
  • 2. decembrī nokrīt Mi – 31 Sibīrijā. Primorskā. Avārijas iemesli nav zināmi. (The Insaider).          

1 comments

Komentēšana nav pieejama.