Bahmutkas katls un Krievijas pārdēvēšana Ukrainā

Upes mēdz būt robežlīnijas. Šajā gadījumā Bahmutka ir frontes līnija. Vienā krastā ukraiņi, otrā – krievi. Krieviem tagad pieder austrumu krasts. Ukraiņi ieņēmusi rietumkrastu. „Ukraiņu karavīri ir nostabilizējušies ēkās un viņu snaiperi šauj no augšas, kas rada ļoti komplicētu situāciju vāgneriešiem. Viņiem grūti tikt uz priekšu“, – rakstīts Lielbritānijas aizsardzības departamenta ziņojumā. Vakar un aizvakar frontes pavirzīšanās uz priekšu nav manīta. (ISW). Urbānā vide turpina sarežģīt kauju situāciju. Cīņu vietā, krievi mēģina aplenkt pilsētu no visām pusēm un „izsvēpēt ukraiņu spēkus“. Cīņas šajā frontes sektorā turpinās kopš vasaras un bojā gājušo skaits – milzīgs. No 70 000 iedzīvotāju, kas šajā pilsētā dzīvoja agrāk, palikuši vairs daži. Tie, kas nogalināti, paliek guļot miruši uz ielām. Viņus aizvākt nav bijis tehniski iespējams, jo krievi šādus labdarus nekavējoties nošautu.  (Sky News)

Halids Mikazo ir no Čečenijas, bet šajā karā cīnās ukraiņu pusē. Pēc viņa domām krievi pilsētu apšauda neglābjami haotiski un viņu mērķis ir iznīcināt visu. Principa pēc. Ukrainas armijas vadītājs Oleksandrs Sirskis dēvē Bahmutas aizstāvjus par izciliem karavīriem un patiesiem varoņiem. Neļaujot krieviem ieņemt šo pilsētu, rodas iespējas viņus novājināt. Sagatavot nākamo cīņas posmu. (DN)

Prezidents Zeļenskis uzaicinājis premjeru pārdomāt vai ir iespējams mainīt Krievijas nosaukumu. Krievijas vietā piedāvājot „Maskaviju“  (VG). Tā šo valsti un tās iedzīvotājus sauca līdz Pētera I laikiem. Par šo tēmu Ukrainā tika veikta tautas aptauja un 25 000 ukraiņi piekrita nosaukuma maiņai. Proti – Krievijas Federācijas vietā – Maskavijas Federācija.  Krievijas eksperts Kristians Gerners uzskata, ka nosaukuma maiņai ir divi mērķi: a) pasvītot, ka senā Krievzeme, kas dibināta Kijivā, pieder Eiropai, b) pazemot Putinu, kurš uzskata, ka Ukraina nav nekāda valsts. Tagad iznāk, ka Krievija arī nav valsts. (DN)

Kijiva pieprasījusi, lai Maskavas patriarhāts atstāj Pētera klostera telpas līdz 29. martam. Ir noskaidrots, ka Maskavas baznīca nav labvēlīga Ukrainai un atļāvusi izmantot savas telpas Kijivā krievu spiegu vajadzībām. Maskavas patriarham kopš seniem laikiem ir lieliskas attiecības ar Vladimiru Putinu un viņš baznīcas vārdā ir vairākkārt atbalstījis Krievijas karu Ukrainā. Piemēram, aizvadītajā rudenī, viņš publiski solīja krievu karavīriem visu grēku piedošanu, ja viņi dosies iekarot Ukrainu. (DN)

Sākušies kārtējie krievu armijas manevri Baltkrievijā. Pašlaik tur izvietoti 5800 krievu kaujinieku. Taču ukraiņi uzskata, ka uzbrukuma briesmas no Baltkrievijas puses pagaidām nedraudot. (Kyiv Independent) 

Moldovā aizturēta krievu teroristu grupa, kuras mērķis bija destabilizēt situāciju valstī un organizēt demonstrācijas pret pašreizējo valdību Kišiņevā. Nopratināti 25 vīrieši, bet 7 no tiem aizturēti. (TT)

Liels notikums aizvadītajā nedēļas nogalē bija amerikāņu iznīcinātāja B-52 lidojums pāri Baltijas jūrai un valstīm. Par šo notikumu jau divas dienas plaši diskutē Somijas mediji. (Hufvudstadsbladet).

Aizvadīto 2 dienu laikā krievi ar artilēriju uzbrukuši 48 civiliem mērķiem Doņeckas rajonā. Pamatā mazajām pilsētām: Bahmutai, Konstantinovkai, Avdijivkai. (Kyiv Independent). Divi miruši, četri ievainoti.         

Attēlā Bahmuta 12.martā 2023

1 comments

Leave a Reply