Putins nedrīkst nozagt ukraiņu Ziemassvētkus

Aukstums, peļķes, māli, sniegs. Ievainoti karavīri uz ierakumu malām. Šāda aina pašlaik dominē Bahmutā. „Daudzi no krieviem mēdz būt apdzērušies tik smagi, ka nereaģē nedz uz pieskārieniem, nedz troksni“- stāsta kara lietu eksperts Jorgens Efvings. 

Kaujas šajā zonā turpinās jau ceturto mēnesi. Taču frontes līnija paliek uz vietas. Panākumu šeit nav nevienai pusei. Pieaug tikai upuru skaits. (ISW) 

Krievija lielās par 200 m, kurus tā atkarojot katru nedēļu, taču nav neatkarīgu ekspertu, kas to apstiprinātu. Kāpēc par šo pilsētu cīnās tik spītīgi? Tāpēc, ka tās atrodas dzelzceļu un lielceļu krustpunktā un tāpēc var noteikt tālāko kara gaitu. 

Kāpēc krievu karavīri kļuvuši tik apātiski? „Man ir iespaids, ka krievu medicīniskais personāls (bataljona līmenī, t.i., 1000 kaujiniekiem) tur ir nepietiekošs un netiek galā ar ievainotajiem. Tas nozīmē, ka smagi ievainotos vispār neglābj un neved projām. Tieši tāpat krievi rīkojās bēgot no Hersonas. Pārvarēt Dņepru bija grūti. Tāpēc un tos, kas bija apgrūtinoši, atstāja nomirt turpat vai noslīkt“, – konstatē Jorgens.     

Krievi slēpjas Somijā. Pie šāda secinājuma nonākušas somu varas iestādes izsekojot iebraukšanai un izbraukšanai no valsts. Šie vīrieši, acīmredzot, cenšas izsprukt no iesākuma krievu armijā. Pašlaik sāk analizēt „pazudušo krievu“ lietas un 88 gadījumi jau konstatēti un tiek pētīti. To dara tā : iebrauc ar savu pasi, piemēram, caur robežpunktu Vaalima (Somijā) un paliek, jo nākamā vīza ir viltota. (Yle).  

Vakar Madridē (Spānijā) Thyssen-Bornemisza muzejā tika atklāta ukraiņu mākslinieku izstāde: „Vētras acī – Ukrainas modernisms 1900.-1930.“  Tas ir Nacionālais muzejs, atrodas netālu no Prado un Reina Sofija nacionālajām galerijām. Muzejs izstāda 70 vērtīgus darbus, lai to pasargātu no krievu postījumiem. (Reuters). Kā norāda izstādes organizētāji, tad izstāde ir ne tika ekspozīcija, lieliska māksla, bet arī demonstrējums kā kaimiņvalstis var palīdzēt Ukrainai saglabāt savas mākslas vērtības valstī bez raķešu uzlidojumiem un bumbām. Domāju, ka Latvijas maksās muzeji arī varēja piedalīties šajā solidārajā akcijā.

Jaunākie dati rāda, ka kara laikā ir jau nogalināti ap 7000 ukraiņu civilo iedzīvotāju (OHCHR), taču ir pamats pieļaut, ka šis skaitlis varētu būt daudz lielāks. (TT) 

Tuvojas ziemas saulgrieži un Kijivā sāk strīdēties par to kā svētki tiks svinēti. „Nedrīkstam atļaut Putinam nozagt mūsu Ziemassvētkus“, – uzskata Kijevas domes priekšnieks Vitalijs Kļičko RCB Ukraina (Reuters). Tāpēc tik atvesta egle centrālajā laukumā pie Sofijas katedrāles. Diemžēl koncertus rīkot laukumā nevarē, jo krievi mēdz bombardēt vietas, kur uzturas cilvēki. Nebūs arī gaismiņu zaros, jo elektrība jātaupa. Taču pati egle būšot gan.  Kā parasti – laukuma centrā.    

Attēlā: ukraiņu karavīrs pie Bahmutas

1 comments

Leave a Reply