Hersonas atgriešanās

Šorīt sāksim ar labām ziņām – krievi atkāpjas no Hersonas (ISW). Ukrainas armijas virspavēlniecība informē, ka krievu armija evakuē savu „iedzīvi“ pāri Dņepras upei. Ir zināms, ka ienaidnieks atkāpjoties mēģinās uzspridzināt Kahovkas HES un dambi. Tas viņiem varētu palīdzēt apturēt ukraiņu pakaļdzīšanos pie Hersonas. 2000 jaunu kaujinieku esot Maskava piegādājusi šai frontes līnijai, lai noturētos un nobremzētu atkāpšanos. Taču ISW pauž viedokli, ka jaunie krievu spēki nespēs noturētie pretī ukraiņu uzbrukumam. Krievu atkāpšanās notiks vēl haotiskāk un histēriskāk. 

Pašlaik ukraiņu kontrolē ir jau 88 ciemi ap Hersonu.

„Šī būs simboliska uzvara“, – uzskata kara lietu eksperts Ilmari Keihko. Viņš uzsver, ka Hersona bija viena no pirmajām, kas krita kara sākumā. Neesot izslēgts, ka tālāk var notikt virzīšanās uz Krimu. Putinam sala esot svarīgāka par Hersonu. 

Rodas iespaids, ka krievi paredz zaudējumu šajā karā, jo turpina nejēdzīgi postīt Ukrainas infrastruktūru. Vismaz viens miljons ukraiņu pašlaik bez elektrības (TT).

Aleksandrs Lukašenko  aizvakar draudēja ar jauniem uzbrukumiem Ukrainai no ziemeļiem. Baltkrievijā esot 70 000 baltkrievu un 15 000 krievu karavīru. Tie varot uzbrukt Kijivai, traucējot ieroču piegādi ukraiņiem no ārzemēm. Mūsu pašu Atis Pabriks avīzei The New York Times komentējis šo iniciatīvu kā neiespējamu. Pēc Latvijas Aizsardzības ministra domām, Krievijai nav spēka atvērt otru frontes līniju Baltkrievijā pie Ukrainas robežas.   

ASV aizsardzības ministrs runājis ar savu Krievijas kolēģi Sergeju Šoigu. Esot jāuztur kontakts. Par sarunas detaļām publiski netiek ziņots (AFP). Šī ir otrā reize (kad abi sarunājas) Ukrainas kara apstākļos.    

Maskavas tiesa pieprasa žurnālistes Marinas Ovsjaņikovas arestu. Visi atceramies viņas pretkara performanci TV kadrā, programmas Vremja laikā. Toreiz viņa iespurdza ēterā, turot planšeti uz kuras bija rakstīts ka Kremlis melo par šo karu. Pēc tam viņai piesprieda mājas arestu un tagad paredzēts ieslodzījums cietumā (Interfax).  Cik zināms, tad žurnāliste ir pametusi Krieviju un atrodas ārzemēs.   

Irāna nav vienīgā, kas palīdz krieviem ar ieročiem. Runa ir par svarīgu, militāru iekārtu piegādi Krievijai no ASV (Konektikutas), kas var tikt izmantota „kodol uzbrukuma vajadzībām.“ (Kyiv Independent).   ASV iestādes sadarbībā ar kolēģiem Latvijā ir aizturējušas šos „piegādātājus“ : trīs no Latvijas un vienu ukraini, kas dzīvo Igaunijā. Visi četri ir mēģinājuši šo iekārtu nogādāt Krievijā.   

Attēlā Kijiva pēc dronu uzbrukuma, DN

1 comments

Leave a Reply