Hersonas atdošanas rudens akcija

Rudens un kara kontekstā nepatīkama ir liepājnieku (Pīlēna un Seska) pašreizējās valdības veidošanas aktīva taranēšana. Tukšvārdība, vaibstīšanās. Plātīšanās un ņemšanās. Aiz kulisēm diriģē „Puzes punduris“ un atkritumu karalis. Nelāga sajūta, ka mūsu valdību var izgāzt un pie Latvijas stūres atkal ķersies oligarhs pats. Tad valdību izveidos oligarhu trio un mēs ieslīdēsim Putina ietekmes sfērā. Ukraina paliks fonā. Tālā fonā. Slikti. Jau redzam kas notiek Ungārija un Polijā. Tādā gadījumā no Latvijas aizbrauks vēl vairāk cilvēku un putinistu ideoloģija kļūs arī par mūsu dienaskārtību. Cerams, ka šādi nenotiks un Kariņam viss izdosies. Ceru, ka mēs paliksim rietumu pusē, nevis ieslīdēsim ultrakonservatīvajās auzās (kopā ar ZZS un Šleseru).

Neļausimies oligarhu demagoģijai sociālajos medijos. Pašlaik viņu troļļu staļļi maršē un mauj.

Tikmēr.    

Krievu armija atstāj Hersonu. Ukraiņi to vērtē aizdomīgi. Pārāk teatrāli. Neviens nav teicis, ka karš ar šo ir beidzies. Vai šis ir prestiža zaudējums Putinam, kurš visu aprēķina iepriekš “līdz pēdējai kapeikai“ un nerīkojas impulsīva naida apsēsts? Nē, nav. Viņa statuss krievu tautas acīs paliks nemainīgs, jo viņš taču rīkojas šādi, „lai glābtu krievu karavīru dzīvības“. Jā, viņš beidzot saprot, ka  krievu kara mašīna ir pļecka un ar šiem „karotājiem“ un irāņu droniem uzvarēt nevarēs. Taču tas nenozīmē, ka nožēlo notikušo vai atdos iekarotās teritorijas. Nē, Krima esot Krievija (to ziņoja arī kremlīns Daugavpilī) un iekarotās teritoijas ir viņa Tātad – dzīvoklī ienāk zaglis, nozog mantas un policijai (tiesai) apgalvo, ka tagad tās ir zagļa mantas. Viss. cerēsim, ka starptautiskā reakcija neatbalstīs šo soli.  

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ir bijis zibens vizītē Ukrainā. Krievu okupētajā zonā. It kā Šoigu arī tur bijis, taču  infodetaļas mums netiek piedāvātas. Ziema tuvojas un abas puses gaida salu ar bažām. 

Pēc Zeļenska datiem, apmēram 4 miljoni ukraiņu ir bez elektrības, taču strāvas piegādes labošana turpinās arī šajos – traģiskajos apstākļos (TT).

Vakar (trešdien) Teherānā notikusi irāņu-krievu apspriede par tēmu, ka apturēt „rietumu maisīšanos mūsu lietās“ (Reuters).   

Holivudas zvaigzne Šons Penns uzdāvinājis savas Oskara statuetes Ukrainas prezidentam Volodimiram Zeļenskim.  Pretī saņēmis no Zeļenska Ukrainas cieņas medaļu (BBC). Aktieris jau veidojis dokumentālu filmu par Ukraina skaru un tāpēc iekļauts Krievijas „melnajā sarakstā“.

Vakar un aizvakar Ukrainas kara lidmašīnas uzbruka 16 krievu pozīcijām okupētajā teritorijā (Interfax). Astoņās no tām koncentrējušies kājnieki, četras pretgaisa aizsardzības sistēma. Par četrām citā ziņu nav. Savukārt krievi uzbrukuši ukraiņiem ar Su-25 lidmašīnām (Censor.net) un turpinājuši ar artilēriju graut civilas ēkas un elektropiegādes sistēmu (TT). 

Skarbas kaujas turpinās Doņeckas un Luhanskas rajonos (CNN) un pie Sņigurivkas (Ria, The Guardian). 

Puse no krievu tankiem ir iznīcināta šajā karā (CNN). 

Briti ziņo, ka Kerčas tilts tomēr esot pamatīgi cietis un remonti krieviem tur nesokoties. Vairāki tilta posmi jānomaina. Tāpēc satiksme bieži tiek apturēta. Krimas priekšnieki apgalvo, ka viss tikšot pabeigts līdz 20.decembrim. Neizskatās, ka viņiem tas varētu izdoties.  

Medijos parādās ziņas, ka mums visiem jābūt gataviem uzņemt jaunu ukraiņu bēgļu vilni. To panākusi Putina kara stratēģija, sabombardējot elektropiegādes līnijas un neļaujot cilvēkiem dzīvot savā valstī. Kara apstākļos. 

1 comments

Leave a Reply