Kapu bizness Krievijai un F16 ukraiņiem

Satelīta attēli (Maxar technologies/AFP) rāda, ka Krievijā pieaug kapsētu skaits. Ir apstiprināts, ka bojā gājuši vismaz 50 000 Krievijas karavīru. Nogalināto krievu skaits strauji pieaudzis kara otrajā gadā. (BBC)

„Tas ir tāpēc, ka tobrīd sākās plaša mēroga kaujas,” – komentē kara veterāns un eksperts Pēters Haldens.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma (2022. gada februārī )neatkarīgā krievu ziņu vietne Mediazona un Lielbritānijas sabiedriskā raidorganizācija BBC ir aprēķinājusi bojāgājušo skaitu, izmantojot atklātos avotus, piemēram, oficiālos ziņojumus, laikrakstus un sociālos medijus. Tika saskaitīti arī jaunuzceltie karavīru kapi 70 kapsētās, visā Krievijā. Aerofoto attēli liecina, ka kapsētas īsā laika posmā ir ievērojami paplašinājušās. Attēli un filmas ziņo, ka lielākā daļa tiek izmantoti, lai paglabātu karavīrus un virsniekus, kas krituši karā.

Mediju organizācijas tādejādi var apstiprināt, ka Ukrainas karā ir gājuši bojā vairāk nekā 50 000 Krievijas karavīru. Taču tiek lēsts, ka faktiskais skaits varētu būt vēl daudz lielāks.

Zviedrijas Aizsardzības universitātes asociētais profesors un vecākais pasniedzējs Pēters Haldēns piekrīt šim apgalvojumam.

„Nezinu, cik liels varētu būt reālais skaitlis. Domāju, ka tas ir daudz, daudz lielāks. Krievijas valstij ir jāizmaksā kompensācija ģimenei, ja tiek apstiprināta karavīra nāve, tāpēc ir daudz ērtāk paziņot, ka cilvēks ir pazudis” viņš konstatē. (DN)

Bojāgājušo skaits krieviem strauji pieauga kara otrajā periodā, kad bojā gāja par gandrīz 25 % vairāk cilvēku nekā pirmajā gadā. „Tobrīd sākās abu pušu ofensīvas. Ukraina ieguva daudz labākus ieročus, savukārt Krievijai bija mazāk aprīkots un apmācīts personāls“.

Nāves dzirnavas krievu pusē sāka griezties straujāk brīdī, kad pagājušā gada janvārī tika uzsākta vērienīga ofensīva Doņeckā. Nākamais kāpums bija pagājušā gada pavasarī – kaujās pie Bahmutas, kad pilsētu palīdzēja ieņemt vāgnerieši. Vēl viens maksimums bija aizvadītā gada rudenī, kad notika skarbas kaujas pie Avdijivkas pilsētas.

Kara sākumā krievi bija nosūtījusi uz fronti pieredzējušus un profesionālus karavīrus, taču daudzi no viņiem tika nogalināti vai ievainoti. Viņus tagad nomainījuši karavīri ar nelielu apmācības laiku un iztrūkstošu pieredzi. Apmācītie karavīri sāka karot, bet iesākto turpina daļēji apmācītie un bieži – nemotivētie. 

Krievija nav publicējusi oficiālus skaitļus kopš 2022. gada septembra, kad Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Ukrainā esot nogalināti tikai 5 937 karavīri.

Februārī prezidents Zelenskis paziņoja, ka nogalināti 31 000 Ukrainas karavīru, taču aplēses, kas balstītas uz ASV izlūkošanas datiem, liecina, ka arī šis skaitlis varētu būt lielāks.

Pēdējās ziņas no Čerņihivas pilsētas (Ukrainas ziemeļos) liecina, ka bojāgājušo skaits tur ir pieaudzis līdz 18. Pilsētai vakar krievi uzbruka ar raķetēm. Sagrautas daudzas ēkas, bet glābšanas dienesti ziņo, ka vairāk nekā 77 cilvēku esot ievainoti. To skaitā – četri bērni. (AFP) Krievi tagad sāk apzināti uzbrukt ukraiņu pilsētām, kurām nav pretgaisa aizsardzības sistēmas. 

ASV prezidents Džo Baidens laikrakstā Wall Street Journal vēlreiz aicina ASV Kongresu pieņemt vairāk nekā 60 miljardu dolāru lielo palīdzības paketi Ukrainai. 

To pagaidām bloķējuši Pārstāvju palātas republikāņi.  Baidens apgalvo, ka karš Ukrainā turpinās un bez atbalsta uzvarēt krievus nav iespējams. Pārstāvju palātas priekšsēdētājs republikānis Maiks Džonsons ir paziņojis, ka iesniegs alternatīvu palīdzības plānu, taču pretestība no Republikāņu partijas labējā spārna puses joprojām ir aktīva. (TT)

Šodien uzzinājām, ka Ukrainas bruņotie spēki vakar uzbrukuši lidlaukam Krievijas okupētajā Krimā. (TT)

Nīderlande ir nosūtījusi vēl trīs F-16 iznīcinātājus uz mācību centru Rumānijā, kur ukraiņu piloti un sauszemes personāls mācīsies, kā lidot un apkalpot lidmašīnas kaujas apstākļos.

Pagaidām tieši Nīderlande ir bijusi viens no starptautiskās koalīcijas virzītājspēkiem, lai nodrošinātu Ukrainu ar F-16 lidmašīnām. Tātad, lai stiprinātu tās pretgaisa aizsardzību pret Krievijas iebrukumu. Dānija, Nīderlande un ASV paredz, ka pēc kara lidotāju apmācības programmas izveides un lidmašīnu dāvināšanas Dānija, Nīderlande un ASV piegādās Ukrainai pirmos no vairākiem desmitiem F-16. Tas notikšot dažu mēnešu laikā. (SVT)

Leave a Reply