Mānīšanās ar godināšanas ziediem pie pieminekļiem Maskavā

Vakar helikoptera (EC225) avārijas rezultātā bojā gāja Ukrainas iekšlietu ministrs un valdības cilvēki. Pavisam 13 personas. Upuru skaitā esot arī 3 bērni, jo lidaparāts avarējis pie bērnu dārza Kijivā. Traģiski. Par to vakar runāts daudz un es nesteidzos ar šo faktu, jo gaidīju vairāk informācijas. Vai tas bija nelaimes gadījums, jeb tomēr atentāts? Joprojām uz šo jautājumu nav atbildēts. Gaidīsim skaidrojumu. Vakar vakarā Vācija pieteicās palīdzēt šajā avārijas apstākļu izmeklēšanas darbā. (TT)

Pienāk ziņas no frontes, ka krievu karavīru stāvoklis ierakumos esot daudz sliktāks nekā ukraiņu. Veselības aprūpes sistēma neeksistē,  krievu medpersonāls ar zemu kompetenci, karavīri daudz slimo un vēl vairāk tāpēc kritušo. Reālais kritušo skaits krievu pusē joprojām nav zināms (Kremlis slēpj skaitļus), bet ukraiņi apgalvo, ka esot nogalinājuši ap 117 000 krievu karavīru. Neatkarīgie novērotāji lēš, ka krievu kritušo skaits varētu būt vismaz 100 000 cilvēku. 

Neatkarīgais The Insider publicējis liecības, kuras sniedzis medicīnas aprūpes personāls krievu un ukraiņu frontes pusēs. Visi liecina par šausmīgām ainām frontē un necilvēciskiem apstākļiem krievu pusē. Krievu ārstiem un medmāsām ir aizliegts sarunāties ar žurnālistiem. Daži no viņiem tomēr neiztur un izstāsta medijiem par zāļu un pārsēju trūkumu un zemas kvalitātes krievu un ķīniešu saitēm un instrumentiem, kas nav reāli lietojami, jo ir sliktas kvalitātes. Krievu pusē upuru varētu būt bijis par 1/3 mazāk, ja eksistētu māsas un ārsti, instrumenti un zāles, kas ir kvalitatīvi un līmenī. Ukraiņu pusē šis skaitlis esot tikai 5%. Krievi esot laimīgi, ja pēc kaujas izdodas pievākt apģērbu un ekipējumu no nogalinātajiem ukraiņiem. Ja var paņemt no ukraiņu slēpņiem, tad šis ir vislabākais, kas krievu ārstiem šajā karā ir bijis. 

Pēteris Lindens uzskata, ka krievu puse nespēj nodrošināt regulāras piegādes savējiem frontē. Nav ieinteresēti glābt smagi ievainotos. „Liels skaits ievainoto krievu iet bojā vai nu tāpēc, ka tiek atstāti kaujas laukā nomiršanai, vai pārāk gausi transportēti uz kara slimnīcām. Ieroču un munīcijas piegāde viņiem ir galvenais loģistikas veids. Slimo transports velkas pakaļ kā piedeva. Bez tam krieviem savi ievainotie jāved daudz tālāk uz slimnīcām un viņiem ir ļoti slikta pirmā palīdzība, kas ievainotiem karavīriem ir pati svarīgākā lieta. Tāpēc krievi iet bojā daudz vairāk un biežāk, nekā ukraiņi“, – konstatē eksperts Pēteris Lindēns. (DN)

Ievainotos krievus ved uz Rostovu vai Belgorodu. Īpaši smagus gadījumus transportē uz Pēterburgu vai Maskavu.  

Ukraiņu veselības aprūpes sistēma ir kardināli reformēta, uzlabota pēdējo 8 gadu laikā. ASV un Kanāda apgādājusi ar modernām kara slimnīcām, zālēm un visu nepieciešamo. 

Lindēnam šķiet, ka krievu virspavēlniecība daudz ciniskāk skatās uz saviem karotājiem un neskumst par lielajiem cilvēkresursu zaudējumiem. Ja cilvēks ir smagi ievainots, tad lētāk to atstāt karalaukā nomirt, nekā transportēt garus gabalus uz slimnīcām Krievijā. Tāda loģika (diemžēl) eksistē. (SvD) 

Davosā pašlaik notiek World Economic Forum un tā ietvaros Zeļenskis nosūtījis vēstuli Ķīnas vadītājam, aicinot uz dialogu. Iespējams, ka šis ir kārtējais mēģinājums noregulēt militāro konfliktu ar ķīniešu palīdzību. (TT)

Savukārt Putins vakar apmeklēja ieroču rūpnīcu Pēterburgā un tur publiski paziņoja, ka krievi šajā karā noteikti uzvarēšot. (Reuters) ISW domā, ka šie izteikumi esot uvertīra viņa gaidāmajam paziņojumam par ārkārtas mobilizācijas otro vilni. 

Vakar vairākās Krievijas pilsētās notika spontānas līdzjūtības akcijas Dņipro upuru piemiņai. Krasnodarā šāda akcija notika pie ukraiņu rakstnieka Tarasa Ševčenko pieminekļa. Tur tika likti ziedi, rotaļlietas un iedegtas sveces. Līdzās kāds bija novietojis sagrautā nama attēlu. Pēterburgā līdzīgs pasākums notika arī pie Ševčenko pieminekļa, kur vietējie no svecītēm bija izveidojuši vārdu Dnepr. Tātad Dnipro.  Jekaterinburgā cietušajiem Ukrainā tika justs līdzi noliekot ziedus pie politisko represiju upuriem veltītā pieminekļa. Maskavieši to pašu centās izdarīt pie ukraiņu rakstnieces Lesjas Ukrainkas pieminekļa. Taču naktī drošībnieki rotaļlietas un sveces un šī pieminekļa pakājes novāca un viss tik pārnests uz citu pieminekli. Proti uz pieminekļa „Sodružestvo“ (Sadraudzība) pakājes, kas simbolizē slāvu tautu draudzību un vienotību. (Meduza)  

Attēlā Dņipro (SvD)

1 comments

Leave a Reply