Vai Putins patiešām aizbrauca uz Donbasu? 

Putins esot aizbraucis uz Donbasu, tātad uz okupētajā teritorijām Ukrainā. Palicis nežēlīgi drosmīgs. Līdz šim no sava bunkura Kremlī degunu ārā nebāza un ar ārzemju viesiem tikās pie gigantiska ovālā galda. Tagad sācis braukāt? Rietumu mediji šim faktam nav noticējuši. 

Viena lieta ir skaidra – ar šādu vēsti Krievija cenšas mums visiem iestāstīt, ka Krievija kontrolē savas (okupētās) teritorijas.  Ka krievi joprojām ir bravūrīgi un izaicinoši.

Iespējams, ka viņš agrāk patiešām bija aizbraucis uz Mariopoli un Krimu. Reportāžas no šiem notikumiem mums rādīja Kremļa televīzija. Fonā bija ainava. Tagad vairāk tuvplānu un ainava nav redzama. Vai nu slikts operators, vai Putins šo „ceļojumu“ nofilmējis turpat „Kremļa pagalmā“. Tur viņš arī novēlējis karavīriem priecīgas Lieldienas un izdalījis dažiem pāris ikonas. 

Kāpēc man ir šaubas par šo sižetu patiesīgumu?

Ir zināms, ka Putins ievēro karantīnu joprojām. Viņš izvairās tikties ar cilvēkiem un visas apspriedes notiek tikai un vienīgi pa distanci. Tātad – digitāli. Taču reportāžā viņš tiekas ar svešiem cilvēkiem un izmanto rokasspiedienu. Tas ir Putinam ļoti neraksturīgi. 

Ukrainas karš pašlaik nonācis pārrāvuma punktā. Abām pusēm sāk pietrūkt munīcijas. Tātad drīz vairs nebūs ar ko šaut. Ukraiņi gaida piegādes no Rietumiem. Krievi no ķīniešiem un citiem saviem slepenajiem sabiedrotajiem, kuru skaits sarūk.  

Starp citu, Ēģipte tomēr attiekusies atbalstīt šajā karā Krieviju. Publiskotie slepenie dokumenti pierādīja (?), ka Ēģipte esot plānojusi piegādāt krieviem 40 000 raķetes Sakr-45 (122 m kalibrs), taču prezidents piekodinājis armijniekus neizpaust šo informāciju, lai nenonāktu sliktās attiecībās ar Rietumiem. Nezinām, vai tiešām šādi dokumenti bija un vai tiešām tā arī bija. Tagad ir skaidri zināms, ka Ēģipte piegādās ieročus nevis Krievijai, bet Ukrainai (The Washinton Post). 

Frontes līnijā tāpēc zināms klusums. Ukraiņi gaida ieročus, bet krievi gaida kad Rietumiem apniks ukraiņus atbalstīt. 

Joakims Pāsikivi domā, ka šāda Putina vizīte tuvu frontei varētu celt krievu pašapziņu un ticību, ka viņi šo karu uzvarēs. Viņam šķiet, ka Putins nevarētu būt aizbraucis uz Donbasu, jo automašīna nav bruņumašīna un neviens virspavēlnieks neriskētu nokļūt tik tuvu apšaudes zonai. 

Protams, ka šāds sižets krievu medijos rada iespaidu, ka krieviem šajā karā veicas. Ja pat Putins bez bruņumašīnas un attiecīga apģērba ierodas frontes zonā, tad tur ir droši. 

„Kremlis atkal sāk būvēt krievu apziņā fantāzijas pasauli, kurā darbojas pats Putins. Galvenajā lomā. Galu galā – propagandā nav tik svarīgi vai tā bija, vai nebija. Galvenais ir efekts, kuru pasaka izraisa. Putina eksistence pieprasa jaunus stāstus par to, ka viņš ir drosmīgs vadonis. Šis naratīvs to uzjunda un rada sajūtu, ka viss būs labi“, – domā eksperts Pērs Eneruds. (DN)

Taču Zeļenskis pavisam reāli ir apmeklējis Ukrainas kara fronti. Avdijivku. (AP) Sastapis karavīrus un ticies pats personīgi ar Bahmutas aizstāvjiem.  Šis brauciens noticis tieši tajā pašā laikā kad Putins „viesojies“ Donbasā (TT)  

Uzņēmums Aboslut Company tomēr pātraucis degvīna Aboslut Vodka eksportu uz Krieviju.  (DN)

G7 valstis gatavojās jaunām sankcijām pret Krieviju. Tāpēc, ka Kremlis izvietojis atomieročus Baltkrievijā (TT)

Attēlā ukraiņi pie Bahmutas (SvD)

Leave a Reply