„D dienu“ gaidot

Medijos turpina pludot no Pentagona nopludinātie slepenie dokumenti, kurus viena daļa sauc par „slepenajiem Kremļa dokumentiem“, citi par „Pentagona papīru sūci“ utt. Tur varam uzzināt arī (starp citu) par to kā Krievija plānoja saglabāt Latviju savā kontrolē un vēl šo to, kas bija zināms jau agrāk. Vārdi, uzvārdi, datumi, pasākumu saraksts. Stratēģijas vai taktikas tur, protams, nav. Nav arī personu saraksta, kas atbalstīja un atbalsta Kremļa iniciatīvas Latvijā. Uzzinām kura kremlīna pienākumos ietilpa pazemot, apsmiet un vajāt bijušo Lietuvas prezidenti Daļu Gribauskaiti, bet nevaram izlasīt to prokremlīnu vārdus, kas līdzīgas akcijas pret konkrētiem cilvēkiem īstenoja tepat Latvijā. Lasīt šos dokumentus nozīmē to pašu ko studēt svešas vēstules. Nekā jauna tur nav. 

Taču par Ukrainas karu ir cita runa. Tajos konkrēti skaitļi un norādīti kauju datumi, kas pašreizējā (kara) situācijā nāk ukraiņiem par sliktu.  

Pienākušas aprīļa beigas un kuru katru dienu var sākties liels ukraiņu uzbrukums krieviem. Visi to zina un gaida. Ja ukraiņiem izdosies pavasara uzbrukums, tad varam gaidīt pavisam citu notikumu attīstību un pat šī kara beigas. Ja nē, tad situācija kļūst vēl komplicētāka. 

Pentagona nopludinātajos dokumentos kauju sākums norādīts 30. aprīlī. To visi uzzināja pirms nedēļas. Krievus ieskaitot. 

Vai ukraiņi saglabās šo datumu? Nē, domāju, ka to mainīs.

Ja zemes virskārta būs izžuvusi, nesāksies lieli lieti un pārvietošanās nebūs apgrūtināta, tad uzbrukums notiks ļoti drīz. Lielākā daļa ieroču ir klāt Ukrainā. Leopards 2, Challenger, Patriot, Archer un amerikāņu sapieru sistēmas. Pašlaik paši modernākie ieroči. Labāku nav. 

Rudens ukraiņu uzbrukumu rezultātā tika atkarota teritorija 6000 kvadrātkilometru apmērā. Krievi atstāja savas pozīcijas un muka projām ko spēja. 

Tik pat lielu pārsteigumus pašlaik nebūs iespējams sagādāt, jo visi zina uzbrukuma projektu un laiku. Tāpēc nav nejauši, ka ukraiņi vairs neko neziņo. Iespējams, ka neko no tā, kas parādās sociālajos vai etablētajos medijos, nevajag uztvert nopietni, jo ukraiņi „jauks kārtis“ un pareizi darīs.  Kurp viņi virzīsies? Uz Zaporižji, Doņecku vai dienvidiem? 

Iespējams, ka uzbrukums notiks vairākos virzienos vienlaicīgi.

Labi, ka neko nevar saprast. Tas ir ļoti labi.  

Krievi ir labāk nocietinājušies nekā rudenī. Grāvji, tranšejas, mīnu lauki – viss ko pirmais un otrais pasaules karš viņiem ir iemācījis, tagad tiek izlietots šeit. 

Mēdz teikt, ka uzbrucēju armijai jābūt 3 reizes lielākai un spēcīgākai, nekā teritorijas aizstāvjiem. Ukraiņiem šoreiz iznāks uzbrukt krieviem, kas nocietinājušies Ukrainas zemē. Tātad jākļūst par uzbrucējiem savā zemē. Pentagona slepenie dokumenti nemin ukraiņu armijas karavīru skaitļus, taču ziņo, ka viņiem trūkst ierīču un munīcijas. 

Vai tā patiešām ir? Jeb šis ir māņus gājiens? 

Man šķiet, ka ukraiņiem ir pavisam citas priekšrocības (salīdzinājumā ar konservatīvajiem krieviem).  Proti – viņiem ir pieejama modernā kara stratēģija, augstas klases konsultanti un taktiķi. Viņi var uzbrukt tā kā krievi to nav pieredzējuši pirmajā vai otrajā pasaules karā un…uzvarēt. Vienkārši tāpēc, ka aizstāv savu zemi, ir motivēti un cilvēkresursu kvalitāte ukraiņiem ir augstāka. Prigožina stratēģija ar „cietumnieku viļņiem“, kas sarūpēja pilnas kapsētas ar kritušajiem vāgneriešiem, neattaisnojās. To jau bija savulaik lietojis Staļins, šokējot Hitleru, taču ukraiņus ar šīm spēlītēm pārbaidīt vai šokēt krieviem neizdevās.

Šķiet, ka mēs visi gaidām „D – dienu“ jeb sabiedroto izcelšanos Normandijā 1944.gadā. Toreiz sabiedrotajiem izdevās piemānīt Hitleru. Iespējams, ka ukraiņi tagad 2023.gadā rīkosies līdzīgi. 

Līdzīga ir arī loģika: „visu vai neko“. Pirmās 24 stundas būs izšķirošas. Cerams, ka viņiem viss izdosies. 

Citādi nedrīkst notikt. 

Kā ar krieviem?

„Putins ir pieradis, ka viņam viss izdodas. Šī sajūta ir ļoti bīstama ikvienam spēlētājam. Ja cilvēks sāk ticēt, ka mūžīga veiksme ir viņa sabiedrotā, tad ir slikti. Ja tiek spēlēta „krievu rulete“ un spēlētājs tic, ka Dievs ir kopā ar viņu un sargā, tad pavisam drīz pienāks spēles beigas“ – konstatē bijušais Putina padomnieks Gļebs Pavlovskis avīzei Financial Times.  

Pagaidām krievu kontrolē ir 1/7 daļa Ukrainas teritorijas.  Šajās zonās krievi pakļauj ukraiņus pazemojumiem un vajāšanām: piespiedu rusifikācijai, izvarošanai, spīdzināšanai, bērnu nolaupīšanai un piespiedu adopcijai Krievijā un izsūtīšanai. 

Visbeidzot – vai Pentagona dokumentu fakti ir fakti? 

Domāju, ka nav. 

Kara sākumā kļūdījās visas, ieskaitot CIP, FSB un Putinu. Fakti bija neprecīzi un eksperti – neapķērīgi. Baltais nams pat piedāvāja Zeļenskim lidmašīnu bēgšanai no Kijivas uz Vašingtonu. Kijiva atbildēja, ka viņiem nevajag taksometru ar kuru bēgt, bet gan ieročus ar kuriem šaut pretī. 

Kāpēc Ukraina nevēlas sarunāties ar okupantu?  Kamēr uzbrucējs paliek pie saviem plāniem iznīcināt ukraiņus un Ukrainu kā valsti. nav nekādas jēgas sākt miera sarunas. Vai Krievija paliek pie saviem pērnā gada uzbrukuma plāniem? Jā, paliek. Arī šodien Kremlis deklarē, ka ir nepieciešams „atbrīvot Ukraiņu no nacistiem“ (tas nozīmē gāzt pašreizējo valdību un Zeļenski), jo visi tie ukraiņi, kas sevi neuzskata par krieviem, esot jāiznīcina. Kremlim vajag paturēt visus okupētos reģionus: Krimu, Zaporižji, Hersonu, Doņecku un Luhansku + nomainīt pašreizējo valdību pret Krievijas „kirhenšteiniem“. 

Vai ukraiņu uzvaras gadījumā, krievi atteiksies no saviem impērijas plāniem? 

Tur būs vajadzīgi kādi 5-7 gadi (pēc kara beigām), lai tas notiktu.

Interesanti būs noskatīties kā tas notiks. 

Attēlā ukraiņi Bahmutā (SvD)

1 comments

Leave a Reply